DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Complexul Energetic Oltenia sparge PUȘCULIȚA - Prime grase, acordate angajaților înainte de disponibilizări

Economica.net
Complex Energetic Oltenia

Aproximativ 13.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) au primit tichete de combustibil, în valoare de 600 de lei fiecare, urmând ca după 1 Mai să fie acordate și primele de Paște, în valoare de 1.100 de lei. Prime au fost acordate și la Complexul Energetic Hunedoara, dar mai mici, conform Mediafax.

Citește și: Administrația Prezidențială a anunțat întrebările la care vor răspunde românii la Referendumul pe Justiție

Reprezentanți ai Complexului Energetic Oltenia au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că toți angajaţii au primit, săptămâna aceasta, tichete de combustibil în valoare de 600 de lei fiecare, urmând ca după data de 1 Mai să primească și prima de Paşte, aceasta fiind acordată după sărbători pentru a fi impozitată cu 10%, în loc de 40%. Suma este egală pentru toţi cei aproximativ 13.000 de salariați și va fi sub formă de tichete.

„Au primit acele vouchere pentru combustibil, care sunt date în locul primei de Paște. Prima de Paște va fi dată după 1 Mai, pentru a fi impozitată mai puțin, cu 10%, în loc de 40%, nu aveau altă modalitate, decât să o bage într-o zi de sărbătoare. Angajații vor câștiga, pentru că altfel aproape jumătate era impozitată. Li se dă valoarea și se oprește impozit. 1 Mai este zi liberă plătită și din cauza aceasta. Angajații au înțeles. Prima de Paște va consta în tichete cadou de 1.100 de lei, acum au primit 600 de lei pentru combustibil. Miercuri, la 12.30, au fost date la toate unitățile acele tichete", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Primele sunt acordate în baza prevederilor din Contractului Colectiv de Muncă al CE Oltenia, care a fost semnat, pe 21 martie 2018, de către reprezentanții administrației și ai celor patru federații sindicale reprezentative.

„Au fost acordate doar tichetele de combustibil, celelalte sunt cu ocazia zilei de 1 Mai, se vor acorda săptămână viitoare și au o valoare de 1.100 de lei, vor fi tichete cadou, pentru că trebuie legate de anumite evenimente, pentru a fi impozitate cu 10%. Oamenii au înțeles, pentru că au luat tichetele celelalte de 600 de lei, pentru combustibil și tot acum, joi, au primit și avansurile. Anii anteriori, prima s-a acordat înainte de Paște, erau cu ocazia sărbătorilor pascale și era acea impozitare de 41,5 %, în dezavantajul omului. A fost o soluție de compromis, pentru ca oamenii să beneficieze efectiv de o sumă mai mare", a precizat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.

Surse susțin că miercuri s-ar fi decis, în baza unui act adițional la contractul colectiv de muncă, și valoarea voucherelor de vacanță pentru anul 2019, la suma de 2.080 de lei.

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au și o veste proastă. Din iunie, 200 de salariaţi vor rămâne fără slujbă, în prezent fiind primite cereri pentru plecarea voluntară din cadrul companiei.

Disponibilizările sunt făcute conform planului de reorganizare.

„Conform aprobărilor existente, programul de disponibilizări la CE Oltenia, pentru anul 2019, vizează un număr de 200 de salariați și va fi pus în aplicare începând cu data de 1 iunie. Criteriile de disponibilizare vor fi stabilite de comun acord cu partenerii sociali și vor viza, în principal, salariații care îndeplinesc condițiile de pensionare, cei care au probleme deosebite de sănătate și cei care solicită în mod voluntar încetarea contractelor individuale de muncă. Administrația CE Oltenia, în consens cu partenerii sociali, va adopta soluțiile cele mai bune astfel încât criteriile și condițiile de disponibilizare să nu dezavantajeze nici salariații, nici compania", se precizează într-un comunicat al CEO.

Și angajații Complexului Energetic Hunedoara vor beneficia de prime de Paște sub formă de tichete cadou, însă au o valoare mai mică. Acestea au fost acordate celor aproximativ 4.100 de mineri și energeticieni.

„Au fost acordate prime constând în tichete cadou de 230 de lei pentru fiecare din cei 4.100 de angajați, mult mai mici decât la CEO. Situația la Complexul Energetic Hunedoara este una de faliment, cu stocuri de cărbune de pe o zi pe alta” a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.