Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compromis cu forcepsul în Fâșia Gaza: Presat de americani, Israelul ia în calcul să permită întoarcerea civililor în nordul enclavei

Belal Khaled/Anadolu Agency via Getty Images
gaza

Israelul a semnalat duminică deschidere pentru a permite întoarcerea palestinienilor strămutaţi din nordul Fâşiei Gaza ca parte a negocierilor unui armistiţiu, o aparentă receptivitate la o cerere fundamentală a Hamas, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Părţile în conflict au intensificat negocierile, mediate de Qatar şi Egipt, cu privire la suspendarea pe şase săptămâni a ofensivei Israelului în schimbul propunerii de eliberare a 40 din cei 130 de ostatici încă deţinuţi de gruparea militantă palestiniană.

Hamas doreşte ca sute de mii de palestinieni care au fost nevoiţi să fugă spre sud din oraşul Gaza şi din zonele învecinate în timpul primei etape a războiului de aproape şase luni să se întoarcă în nord. Israelul a refuzat iniţial această solicitare. Dar această poziţie s-a atenuat, a declarat un oficial israelian la curent cu discuţiile care au loc la Doha.

"Suntem acum dispuşi să discutăm despre întoarcerea unora dintre cei strămutaţi", a declarat oficialul pentru Reuters, fără a furniza detalii în privinţa unor cifre.

Ofertă limitată

Presa israeliană a speculat că oferta ar fi limitată la femei şi copii şi interzice revenirea bărbaţilor înarmaţi care încearcă să îi întărească pe cei cu care armata israeliană încă se luptă în anumite părţi ale oraşului Gaza.

Oficialul, care a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatul, a mai spus că Israelul este, de asemenea, de acord, în principiu, să elibereze între 700 şi 800 de prizonieri palestinieni în schimbul celor 40 de ostatici. Aceasta pare să răspundă unei cereri a unei propuneri Hamas, raportată de Reuters pe 15 martie, care menţiona eliberarea unui număr de 700 până la 1.000 de prizonieri.

Oficialul israelian a avertizat, totuşi, că orice decizie finală va depinde de câţi dintre prizonieri sunt militanţi de rang înalt care ispăşesc pedepse lungi pentru atacuri soldate cu morţi.

Avertismentele americane

O operaţiune militară de anvergură în oraşul Rafah, situat în sudul Fâşiei Gaza, ''riscă să izoleze şi mai mult Israelul'', a avertizat săptămâna trecută secretarul de stat american Anthony Blinken, la finalul unei vizite în Israel şi al unei discuţii ''deschise'' cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Îndemnul său a venit să întărească un mesaj identic al liderului american Joe Biden.

''Împărtăşim obiectivul Israelului de a înfrânge pe Hamas şi obiectivul de a garanta securitatea Israelului pe termen lung, dar o operaţiune militară majoră terestră la Rafah riscă să ducă la uciderea de mai mulţi civili, să izoleze şi mai mult Israelul la nivel mondial şi să pună în pericol securitatea sa pe termen lung'', a spus Blinken înainte de a pleca înapoi spre SUA.

Războiul dintre Israel şi mişcarea Hamas a izbucnit după atacul terorist efectuat în 7 octombrie de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când aproximativ 1.160 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră de amploare, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza.

Conform autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat cu 32.070 de morţi şi 74.398 de răniţi în rândul palestinienilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.