Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se întâmplă în 2024! Comunitatea care nu permite utilizarea electricităţii, maşinilor, televizoarelor, iar fotografiile sunt strict interzie

omofon.com
amish

Adesea confundați cu mormonii sau cu menoniții, membrii comunității amish reprezintă o sursă constantă de fascinație și uimire. Cu toate acestea, mai presus de toate, ei sunt subiectul unor numeroase mituri care adesea se dovedesc a fi complet eronate. Este cert faptul că tradiția amish interzice utilizarea electricității, a mașinilor și a televizoarelor.

Pălărie și bărbi lungi pentru bărbați, bonetă albă și rochii lungi pentru femei – toată lumea este familiarizată cu obiceiurile vestimentare ale comunității Amish, fie din cărți și articole, fie din filme. Cu toate acestea, tradițiile și modului lor de viață sunt puțin cunoscute publicului.

De exemplu, în ceea ce privește vestimentația, unele grupuri Amish se limitează la alb și negru, în timp ce altele permit culori în nuanțe mai șterse. Nasturii nu sunt permiși, iar lucruri precum sistemul de închidere Velcro și fermoarele sunt interzise. În schimb, hainele sunt fixate cu ace sau cu închideri metalice (cunoscute sub denumirea de „moș și babă”). Hainele ceva mai elegante sunt folosite pentru festivitățile religioase.

Cine sunt cu adevărat oamenii din comunitatea Amish?

Oamenii Amish sunt în America de mult timp. Primii au sosit la începutul secolului al XVIII-lea pentru a scăpa de persecuția religioasă din Europa și pentru a găsi pământ pentru agricultură.

Secta a luat naștere în urma unei schisme de la sfârșitul secolului al XVII-lea în cadrul bisericii anabaptiste de către adepții lui Jakob Amman, un pastor elvețian care credea că adepții ar trebui să se „conformeze învățăturilor lui Hristos și ale apostolilor săi” și să „renunțe la lume” în viața de zi cu zi. Cuvântul „Amish” derivă de la numele său.

Amish sunt creștini protestanți care, spre deosebire de marea majoritate a protestanților, refuză să boteze copiii. Ei rezervă acest drept pentru adulți. De altfel, este o societate foarte conservatoare, în care bărbații și femeile au roluri foarte distincte.

Bărbatul face muncă manuală – adesea ca fermier, dar și ca fierar sau meșter – și asigură familiei tot ce trebuie pentru un trai decent.

Femeile, pe de altă parte, au grijă de casă și de copiii pe care îi cresc. Aceasta este o comunitate cu o rată de creștere demografică foarte mare, care se dublează la fiecare 20 de ani. Familiile Amish au cu ușurință opt sau 10 copii, uneori mai mulți. Dar, contrar credinței populare, nu există poligamie în populația Amish. Ea există doar în rândul câtorva mormoni din anumite zone izolate din Utah. Și chiar și acolo, este o minoritate foarte mică.

content-image

Limbajul folosit de populația Amish

Majoritatea populației Amish vorbește, ca limbă maternă, limba Deitsch sau limba germană din Pennsylvania. Ce înseamnă limba germană din Pennsylvania? Ei bine, din cauza izolării lor, limba folosită în comunitățile Amish are o pronunție foarte diferită de cea a limbii germane actuale și a fost influențată de limba engleză a populațiilor din jur. Unii Amish, în special în Indiana, vorbesc o versiune mai apropiată de germana elvețiană.

Unde locuiesc membri acesteei comunități

Cu agricultura în centrul vieții lor și cu o populație în creștere rapidă datorită familiilor numeroase, Amish, nerăbdători să nu se lase influențați de obiceiurile moderne, sunt mereu în căutare de noi terenuri departe de zonele urbane.

După ce s-au stabilit inițial în Ohio, acum se găsesc în 30 de state, precum și în Canada. Ohio are cea mai mare populație Amish, urmată de Pennsylvania și Indiana.

Amish sunt unul dintre grupurile cu cea mai rapidă creștere din America. Potrivit Centrului Young pentru Studii Anabaptiste și Pietiste de la Colegiul Elizabethtown din Lancaster, Pennsylvania, populația lor a crescut de la aproximativ 5.000 de persoane în 1920 la aproape 300.000 în prezent.

O mare parte din această creștere a avut loc în ultimele trei decenii. Centrul estimează că în 1984 existau doar 84.000 de Amish. Această creștere demografică se datorează credinței în familiile numeroase, văzute ca o binecuvântare de la Dumnezeu. Numărul mare de copii oferă, de asemenea, forță de muncă pentru întreprinderile lor agricole.

În mod tradițional, agricultura de toate felurile a fost în centrul vieții profesionale a oamenilor Amish. Cu toate acestea, în ultimul secol, un număr tot mai mare de persoane s-au implicat în afaceri, în special în tâmplărie și în vânzarea de produse agricole.

Aceștia formează, de asemenea, echipe de constructori care construiesc case și alte clădiri pentru cei care nu sunt Amish și, uneori, lucrează în fabrici și ateliere deținute de oamenii care nu sunt din comunitate.

Aceștia sunt impozitați pe veniturile lor și plătesc toate impozitele – pe venit, pe proprietate – taxe pe care le plătesc și ceilalți oameni care nu sunt din comunitate.

Cu toate acestea, ei nu plătesc – și nici nu colectează – asigurări sociale, fiind scutiți de Congres din 1965, deoarece Amish o consideră o formă de asigurare comercială. În schimb, ei cred că membrii bisericii ar trebui să se îngrijească unii de nevoile fizice și materiale ale celorlalți. De asemenea, Amish sunt scutiți de serviciul militar, scrie omofon.com.

content-image

Tehnologie

Viața Amish este guvernată de „Ordnung”, un cuvânt german care înseamnă ordine. Regulile variază de la o grupare la alta. Cele mai multe grupuri Amish interzic deținerea de automobile, alimentarea cu energie electrică de la rețelele de utilități publice, utilizarea mașinilor, deținerea unui televizor, radio și calculator, frecventarea liceului și a colegiului, stagiul militar și inițierea divorțului.

Fotografiile sunt interzise deoarece ar putea cultiva vanitatea personală, ceea ce contravine interzicerii de către biserică a „hochmut”, un cuvânt care înseamnă mândrie, aroganță și/sau îngâmfare.

Oamenii din comunitatea Amish nu consideră că tehnologia este rea în sine, dar se tem că ar introduce valori străine în cultura lor.

Unele dintre reguli sunt aparent contradictorii – de exemplu, bateriile auto de 12 volți sunt permise de multe comunități, în timp ce electricitatea de 120 de volți nu este permisă. În plus, majoritatea oamenilor Amish nu au voie să conducă autovehicule, dar pot angaja persoane din afară pentru a le conduce mașinile. Însă, cei mai mulți se deplasează cu căruțele trase de cai.

În plus, în unele comunităţi sunt permise chiar şi telefoane mobile clasice, cât timp acestea nu sunt aduse în casă. Însă acestea sunt excepții.

Copiii Amish frecventează de obicei școala doar până în clasa a opta, majoritatea în școli private Amish, dar aproximativ 10% dintre ei în școli publice. Dreptul lor de a termina școala la vârsta de 14 ani a fost confirmat de o hotărâre din 1972 a Curții Supreme a Statelor Unite. Lecțiile sunt predate atât în limba engleză, cât și în dialectul lor german.

Poate că cel mai cunoscut aspect al vieții sociale al oamenilor Amish este „Rumspringa”, care înseamnă „alergare” în dialectul german din Pennsylvania. Aceasta este perioada, începând de la aproximativ 16 ani, în care tinerii socializează cu prietenii lor în weekend-uri.

Rumspringa se încheie cu căsătoria. Această perioadă este, de asemenea, un moment important în care tinerii Amish trebuie să decidă dacă vor fi botezați și se vor alătura bisericii, ceea ce se întâmplă de obicei între 18 și 21 de ani, sau dacă vor părăsi comunitatea Amish.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.