Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunitatea Forestierilor din România, despre sistemul SUMAL 2.0: Fiecare cumpărător a peste 20 de metri cubi de lemn e asimilat unui depozit

padure lemne defrisari

Sistemul SUMAL 2.0 aplică legislaţia Codului Silvic, prin care fiecare şantier de construcţii, fiecare comerciant sau fiecare persoană care cumpără o cantitate mai mare de 20 de metri cubi de lemn de foc este asimilat unui depozit de materiale lemnoase, cu registre speciale de intrări şi ieşiri, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Fordaq - Comunitatea Forestierilor din România.

Astfel, organizaţia solicită Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să introducă o etapă de testare a sistemului SUMAL 2.0 care să permită reacţii de la utilizatori înainte de obligativitatea folosirii aplicaţiei, programată în prezent pentru începutul lunii noiembrie, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Document făcut public de Gheorghe Piperea! Ecaterina Andronescu și Șerban Nicolae l-au denunțat pe Nicușor Dan la DNA

Fordaq reuneşte pe o platformă online participanţii din sectorul comercializării materialului lemnos - producători, vânzători, cumpărători şi consumatori industriali.

"SUMAL a devenit o victimă a permanentelor schimbări ale legislaţiei silvice. Sistemul SUMAL este o aplicare a Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, prevăzute de Codul Silvic. Ulterior aprobării HG-497-2020 în luna iunie, definiţia materialelor lemnoase a fost extinsă în luna septembrie a anului curent, prin Legea 197/2020 de modificare a Codului Silvic, cu consecinţa imediată a obligativităţii urmăririi tuturor materialelor lemnoase în sistemul SUMAL, cu implicaţii extinse pentru industria lemnului, industria mobilei, industria construcţiilor, sectorul de retail non-alimentar şi alţi utilizatori de materiale lemnoase. Practic, fiecare şantier de construcţii, fiecare retailer sau fiecare cumpărător a peste 20 mc de lemn de foc, fiecare atelier care prelucrează PAL din care rezultă rumeguş, fiecare reciclator de paleţi din care rezultă tocatură din lemn, este asimilat unui depozit de materiale lemnoase, cu gestiune on-line în timp real, registre special de intrare ieşire, etc. Avem nevoie să fie trataţi ca depozite de materiale lemnoase? În plus cu o birocraţie aferentă indusă, cu urmărirea GPS a transporturilor tuturor acestor 'materiale lemnoase'? Evident, este absurd ceea ce se întâmplă!", se menţionează în comunicatul Comunităţii Forestierilor din România.

Fordaq cataloghează implementarea sistemului SUMAL 2.0 drept o "operaţionalizare improvizată".

Citește și: Colegul lui Dan Bittman, reacție dură: Vă spun că am un IQ peste medie. Mie îmi pute ceva și cred că multora la fel

"Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a început o operaţionalizare improvizată a sistemului SUMAL 2.0 - sub presiunea intrării în vigoare a HG-497-2020, care reglementează operaţionalizarea sistemului de la 1 noiembrie 2020. Reamintim că întreaga ramură economică a economiei forestiere - cu efecte şi asupra altor sectoare conexe, inclusiv în zona de aprovizionare a populaţiei cu lemn de foc - a fost în pericol de a se bloca la 30 decembrie 2019 şi respectiv 30 iunie 2020 printr-o operaţionalizare nefuncţională a SUMAL 2.0, de fiecare dată rezolvarea situaţiei fiind amânată. (...) Testarea publică a aplicaţiilor SUMAL 2.0 a început abia în 15 octombrie, deşi de la 30 iunie, de când a survenit ultima prorogare, a fost destul timp, iar domnul ministru Costel Alexe a anunţat public încă din 28 aprilie începerea testării aplicaţiilor SUMAL!", se precizează în comunicatul organizaţiei.

Feed-back-ul comunităţii forestierilor după " scurta şi improvizata perioadă de testare a SUMAL" arată că aplicaţiile nu sunt funcţionale, iar pregătirea implementării este practic incipientă.

"În acest moment există zeci de mii de profesionişti - în special transportatori, dar şi din industria construcţiilor sau din rândul utilizatorilor de materiale lemnoase - care nu ştiu că au obligaţii în SUMAL. Despre suport pentru implementare şi instruirea zecilor de mii de utilizatori SUMAL - nici vorbă! Un haos total!", mai spun reprezentanţii Fordaq.

Organizaţia participanţilor pe piaţa comercială a lemnului apreciază că sistemul SUMAL nu mai îndeplineşte obiectivul de a asigura trasabilitatea masei lemnoase la prima comercializare.

"Pe fond, SUMAL-ul, prin conexare cu cele peste 100 de acte normative aplicabile doar ca legislaţie silvică, a pierdut legătura cu obiectivele sale: să asigure un sistem simplu, robust şi eficient de trasabilitate a provenienţei legale a masei lemnoase la prima punere pe piaţă! Mai exact, de la pădure la primul beneficiar", conform Fordaq.

Comunitatea Forestierilor îşi reafirmă sprijinul pentru măsuri ferme de combatere a tăierilor ilegale de pădure, dar solicită măsuri eficiente şi aplicabile, care să nu inducă blocaje, birocraţie şi costuri administrative inutile.

Solicitările Fordaq pentru sistemul SUMAL 2.0 sunt: parcurgerea unei perioade de testare publică, cu feed-back de la utilizatori; revizuirea softurilor şi a HG-ului, pe baza feed-back-ului rezultat în urma testării; parcurgerea unor etape de creare a bazelor de date pentru operaţionalizarea aplicaţiilor, ţinând cont de cantitatea uriaşă de informaţii necesare pentru iniţializarea aplicaţiilor; instruirea utilizatorilor, asigurarea suportului pentru utilizare; configurarea SUMAL ca sistem de bază naţional pentru aplicarea Regulamentului European 995-2010, denumit generic EUTR, de asigurare a trasabilităţii la prima punere pe piaţă a masei lemnoase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.