Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunitatea ucraineană din Arad a împărţit trecătorilor prăjituri, colaci şi clătite: Mulţumesc poporului român că m-a ajutat

agerpres.ro
ucraineni arad targ

Comunitatea ucraineană din Arad a organizat, sâmbătă, o manifestaţie de comemorare la împlinirea a doi ani de la începutul războiului, la care a împărţit trecătorilor prăjituri, colaci şi clătite, ei mulţumindu-le totodată românilor pentru sprijinul arătat după invazia ruşilor, conform Agerpres.

Aproximativ o sută de refugiaţi ucraineni din municipiul Arad, cărora li s-au alăturat şi localnici, au participat la manifestaţia de comemorare, care a avut loc în Piaţa Avram Iancu. Ei au fluturat steagurile Ucrainei, României şi Uniunii Europene, au intonat cele trei imnuri, au pus muzică patriotică, în timp ce copiii refugiaţi au desenat pe asfalt inimioare şi mesaje anti-război.

Ucrainenii au venit la manifestaţie cu mai multe platouri de prăjituri, clătite şi colaci, pe care le-au împărţit românilor, cărora le-au mulţumit pentru sprijinul arătat în ultimii doi ani.

"Prin acest miting, comunitatea ucraineană din Arad a dorit să comemoreze doi ani de la atacul mişelesc al Rusiei împotriva Ucrainei. Este un moment solemn pe care îl marchează prin mai multe acţiuni, inclusiv prin oferirea unor prăjituri pentru trecători", a declarat Siegfried Mayer, co-fondator al Asociaţiei Aradul Civic, organizaţie care s-a implicat în sprijinirea refugiaţilor imediat după începerea războiului.

Ucrainenii au rememorat momentul în care au aflat că sunt atacaţi de ruşi şi au fost nevoiţi să lase totul în urmă pentru a-şi salva vieţile.

"Dimineaţa la ora 4,10 am sărit din pat din cauza bubuiturilor şi nu înţelegeam ce se întâmplă, pentru că nu a anunţat nimeni că vine războiul. La ora 6,00 dimineaţa eram deja sub ocupaţie, noi locuiam la 60 de kilometri de graniţa cu Rusia. Am 61 de ani şi nu mai am nimic, am rămas fără casă, dar mulţumesc poporului român că m-a ajutat", a spus o refugiată.

În Piaţa Avram Iancu, locul manifestaţiei, există amplasat un panou comemorativ în memoria tânărului arădean care a plecat voluntar să lupte în Ucraina şi a fost ucis pe front în 22 octombrie 2023, când avea 27 de ani. Panoul are trei feţe, cu laturile de doi metri, pe care sunt scrise mesaje în limbile română, ucraineană şi maghiară, iar aici au fost depuse flori şi au fost aprins lumânări.

"Rudi s-a născut pe 4 octombrie 1996 la Arad. A fost primul şi până acum singurul soldat străin acceptat în Forţele Speciale Ucrainene. După război, a vrut să se stabilească în Ucraina şi să întemeieze o familie cu iubita sa ucraineană. Din păcate, acest lucru nu s-a putut întâmpla, deoarece Rudi a murit eroic pe 22 octombrie 2023, în timpul războiului pentru independenţa Ucrainei", scrie pe panou, textul continuând cu o prezentare a unor momente din viaţa arădeanului.

Rudolf Wittman a plecat în Ucraina din proprie iniţiativă, la scurt timp după ce Rusia a invadat ţara vecină, prietenii afirmând că a făcut-o doar pentru că "nu a putut să asiste pasiv la o asemenea nedreptate".

În municipiul Arad au rămas aproximativ 500 de ucraineni, care s-au angajat şi îşi duc copiii la şcolile şi grădiniţele din oraş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.