Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concert Violoncellissimo, la MNAR, cu ocazia celebrării a 30 de ani de apartenenţă a României la Francofonie

Violoncellissimo

Un concert susţinut de Ansamblul Violoncellissimo, cu ocazia celebrării a 30 de ani de apartenenţă a României la Francofonie, s-a desfăşurat, joi seară, la sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României.

Cu acest prilej, secretarul general al OIF, Louise Mushikiwabo, a afirmat, în discursul său, că România este "stat-far al Francofoniei în această regiune".

"România este stat-far al Francofoniei în această regiune. (...) România nu este doar casa noastră în această regiune, sunteţi unul dintre membrii foarte activi ai Organizaţiei noastre", a spus Louise Mushikiwabo.

Aceasta a evidenţiat rolul României în programele francofone de cooperare strategică pentru promovarea tehnologiei informaţiei în educaţie, potrivit Agerpres.

Totodată, ea a arătat că unul dintre scopurile vizitei sale în România îl constituie şi "diversificarea şi dinamizarea" cooperării şi dezvoltarea francofoniei europene. În acest cadru, Louise Mushikiwabo a chemat la unirea eforturilor comune în vederea "reînvierii" limbii franceze în Europa şi în particular în Uniunea Europeană, menţionând că România este ţara pe care contează în această regiune a Europei Centrale şi de Est.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că România şi-a făcut o "datorie de onoare" de a promova Francofonia, la nivel regional şi internaţional.

"România contribuie activ la obiectivele-cheie ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF): promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale şi lingvistice, promovarea păcii, democraţiei şi a drepturilor omului, consolidarea solidarităţii între statele francofone, prin cooperarea economiei, pentru dezvoltare durabilă şi sprijinirea educaţiei şi cercetare. Sprijinul nostru pentru programele şi acţiunile iniţiate de doamna secretar general în cadrul OIF este de netăgăduit. OIF reprezintă vocea a 321 de milioane de vorbitori de limbă franceză şi constituie un cadru excelent pentru acţiunea comună în faţa provocărilor majore care ne afectează pe toţi - cum este cazul războiului de agresiune rusesc împotriva Ucrainei şi consecinţele acestuia asupra planului internaţional, instabilitate în Sahel, acţiunile maligne precum dezinformarea, ca să nu menţionăm decât câteva", a spus Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că, în acest context în care trebuie să acordăm o atenţie deosebită educaţiei şi implicării tinerilor şi ţinând cont de impactul regional şi global al războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, obiectivele Francofoniei sunt mai actuale ca niciodată, Aurescu amintind "respectul pentru pacea, democraţia şi drepturile omului", care sunt "strâns legate de paradigma educaţiei pentru dezvoltare durabilă, fără de care nu vom putea construi Francofonia viitorului".

"Vă asigur că la 30 de ani de la aderarea la OIF România este şi va rămâne un adevărat stat far al Francofoniei. Vă invit să continuaţi efortul nostru comun pentru păstrarea Francofoniei, care este ferm înrădăcinată în istoria României de mai bine de două secole şi care astăzi a devenit un instrument care deschide noi orizonturi pentru generaţiile viitoare", a arătat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a subliniat, în deschiderea evenimentului, faptul că Francofonia reprezintă "o comunitate de valori", al cărei spirit se bazează pe o "deschidere extraordinară" către cooperarea internaţională.

"E o mare bucurie să vă urez bun venit în această seară festivă pentru a sărbători împreună 30 de ani de Francofonie în România. Ştim cu toţii că Francofonia nu este doar o comunitate internaţională foarte mare, ci o comunitate puternică de valori. O diversitate de istorii şi popoare, o diversitate de realităţi şi o comunitate care se află într-o dinamică constantă. Iar spiritul său se bazează pe o deschidere extraordinară către lume, către umanism, către cultură, către educaţie, către ştiinţă şi, mai ales, către cooperarea internaţională", a spus Romaşcanu.

El a afirmat că, în condiţiile unei perioade cu multiple "restricţii" şi "conflicte", avem nevoie încă de "încurajarea şi facilitarea" practicilor francofone în toate domeniile.

"De câţiva ani deja, trecem printr-o perioadă destul de bulversantă, cu multiple restricţii, conflicte, patrimoniu în pericol etc. O perioadă tulburătoare care ne-a arătat vulnerabilităţile sectorului cultural, dar, în acelaşi timp, ne-a revelat rolul esenţial al culturii pentru rezilienţa şi bunăstarea lumii. Încă avem nevoie de mai multă solidaritate mai activă în lumea francofonă, de schimburi mai durabile şi de mobilitate între culturile noastre. Trebuie, în continuare, să dezvoltăm, să încurajăm şi să facilităm practicile francofone în toate domeniile", a susţinut Lucian Romaşcanu.

Romaşcanu a îndemnat la continuarea împreună a consolidării spaţiului francofon.

"Misiunea noastră este să încurajăm diversitatea creativă, sursele de rezilienţă şi coeziune şi să consolidăm rolul politic şi specific al Francofoniei", a mai spus Lucian Romaşcanu.

La eveniment au mai fost prezenţi preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, miniştri, parlamentari, membri ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai unor organizaţii ale Francofoniei în România, membri ai comunităţii de afaceri franceze în ţara noastră.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii împreună cu Reprezentanţa Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală, Direcţia regională a Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi Orientală şi Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone în România.

Secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, se află de joi la Bucureşti, într-o vizită oficială efectuată la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, în contextul aniversării a 30 de ani de apartenenţă a României la Francofonia instituţională.

În România, evenimente dedicate acestei aniversări vor fi organizate pe tot parcursul anului de către instituţiile româneşti implicate în domenii de activitate legate de Francofonie, în parteneriat cu GADIF (Grupul ambasadelor, delegaţiilor şi institutelor francofone), REPECO - Reprezentanţa OIF pentru Europa Centrală şi de Est şi AUF-ECO - Agenţia Universitară a Francofoniei - Europa Centrală şi de Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.