Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concurență SURPRIZĂ pentru NYSE şi Nasdaq - Companii mari de pe Wall Street vor înfiinţa o bursă low-cost

Business Insider
wall street

Companii mari de pe Wall Street, între care se numără Morgan Stanley, Fidelity Investments, Citadel Securities şi o serie de alte firme financiare au convenit să înfiinţeze o bursă low-cost care să concureze New York Stock Exchange (NYSE) şi Nasdaq, relatează Reuters, conform news.ro.

Bursa se va numi Members Exchange, sau MEMX, şi va fi finanţată şi controlată de nouă companii, între care Bank of America Merrill Lynch, Charles Schwab Corp, E*TRADE Financial, TD Ameritrade Holdings, UBS şi Virtu Financial.

Iniţiativa a apărut în urma plângerilor de ani de zile din partea brokerilor şi a traderilor din cauza comisioanelor prea mari practicate de operatorii burselor americane pentru tranzacţiile cu date şi acţiuni.

În 2018, Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) a cerut operatorilor bursieri să justifice mai bine comisioanele pentru datele de pe piaţa bursieră. Totodată, SEC a respins pentru prima oară, în luna mai, două modificari de preţuri pentru tranazacţiile cu date, pentru titlurile listate la bursele Nasdaq şi NYSE.

Opoziția vine cu bilanțul HAOSULUI - Exodul alimentat de PSD-ALDE - 500.000 de tineri au plecat din țară în ultimul deceniu

MEMX, care urmează să ofere un model simplu de tranzacţii, cu tipuri de ordine de bază şi cea mai recentă tehnologie disponibilă, va reprezenta interesele bazei de clienţi a fondatorilor, formaţi din investitori de retail şi instituţionali.

Noua bursă va oferi ”preţuri scăzute pentru date de piaţă şi comisioane mici pentru conectivitate şi tranzacţii”, au anunţat iniţiatorii proiectului.

Cele trei mari burse americane sunt criticate pentru creşterea comisioanelor pentru servicii precum furnizarea de date brokerilor, utilizate pentru monitorizarea  fluctuaţiei preţurilor acţiunilor.

Intercontinental Exchange (ICE) deţine New York Stock Exchange, Nasdaq este operată de compania Nasdaq, iar cealaltă bursă este Cboe Global Markets.

Lovitură grea pentru România: Brexit-ul NU s-ar mai consfinți la Summit-ul de la Sibiu

Acţiunile ICE au scăzut cu 2,6%, oar Nasdaq cu 2,8%.

MEMX va face o cerere la SEC pentru aprobarea activităţii de operator al unei burse naţionale la început l acestui an, potrivit unui comunicat.

Federaţia Mondială a Burselor (World Federation of Exchanges  - WFE) a reacţionat luni  la critici, afirmând că preţurile şi comisioanele se stabilesc între bursă şi clienţi.

”Preţul la care informaţia este licenţială este o chestiune comercială între fiecare consumator şi bursă. WFE este gata să asiste orice autoritate de reglementare care este îngrijorată de rolul şi natura datelor referitoare la piaţă”, potrivit WFE.

Băncile au încercat o iniţiativă similară în Europa, prin înfiinţarea bursei Turquoise, pentru tranzacţionarea transfrontalieră a acţiunilor, ca mijloc de a convinge bursele să taie comisioanele pentru date.

Turquoise şi-a atins parţial obiectivul, dar până la urmă a fost cumpărată de London Stock Exchange.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.