Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concursul pentru funcţia de procuror general, faza pe candidaturi penibile: Controversatul procuror care a deschis dosarul '10 august' s-a înscris

Înscrierile la concursul pentru funcţia de procuror general al României s-au încheiat joi, 25 aprilie, însă Ministerul Justiţiei nu a anunţat numele procurorilor înscrişi. "Pe surse", s-au aflat trei nume, toate trei fără şanse la desemnare. După Gabriela Scutea şi Ionel Corbu, în competiţie s-a înscris şi procurorul Bogdan Pîrlog, procuror în cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

CITEȘTE ȘI: Ce boli poate ascunde o banală durere de cap. SEMNE că trebuie să mergi IMEDIAT la medic

Bogdan Pîrlog este procurorul militar care s-a aflat în Piaţa Victoriei în timpul protestului din 10 august 2018 şi care a deschis un dosar penal în dimineaţa imediat următoare. Potrivit Inspecţiei Judiciare, Pîrlog a încălcat mai multe prevederi legale în procedura autosesizării. Acesta beneficiază însă de un mecanism de protecţia din partea Secţiei pentru procurori a CSM. Concret, Secţia pentru procurori a CSM a decis amânarea judecătorii acţiunii disciplinare exercitate împotriva lui Pîrlog până la soluţionarea de către ÎCCJ a unui alt proces în care procurorul a contestat o procedură a Inspecţiei Judiciare. O tergiversare clasică, des întâlnită, însă lucrurile intră în domeniul absurdului la ÎCCJ, unde judecătorii au stabilit termen în procesul lui Pîrlog abia peste doi ani, pe 18 februarie 2021, în evidentă contradicţie cu dreptul de acces la justiţie şi principiul duratei rezonabile a procedurilor. Detalii AICI!

Bogdan Pîrlog mai are o acţiune disciplinară, exercitată în august 2018. Inspecţia Judiciară a constatat că procurorul a denigrat o parte din membrii secţiei de judecători din CSM într-un articol publicat în ianuarie 2018.

Devenit cunoscut după autosesizarea de pe 10 august 2018, procurorul Pîrlog şi-a înfiinţat şi o asocieţie, alături de alţi trei colegi. Denumită "Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie", organizaţia lui Pîrlog a dobândit personalitate juridică printr-o decizie a Judecătoriei Corabia, pe 14 noiembrie 2018. Ulterior, asociaţia a emis o serie de comunicate de presă, în care a criticat acţiuni politice sau poziţii ale unor magistraţi.

Cel mai recent, asociaţia lui Pîrlog a lansat un atac la judecătoarea Dana Gîrbovan, pentru criticile aduse de aceasta procurorului general Augustin Lazăr. După ce preşedinta UNJR a condamnat activitatea lui Augustin Lazăr din perioada comunistă, în contextul dezvăluirilor despre contribuţia avută de acesta la menţinerea în închisoare a unor disidenţi anticomunişti în anii '80, asociaţia lui Pîrlog s-a lansat într-un demers de apărare a procurorului general. În comunicatul asociaţiei se spune, nici mai mult, nici mai puţin decât că "în situația dlui Augustin Lazăr au fost aproape 23 de milioane de cetățeni români".

În competiţia pentru funcţia de procuror general s-a înscris şi procurorul militar Ionel Corbu, şeful lui Bogdan Pîrlog, implicat şi el în procedurile nelegate din jurul dosarului "10 august". O altă candidatură este cea a procurorului Gabriela Scutea, semnatara protocolului SRI-PÎCCJ din 2009, fostă adjunctă a lui Kovesi la Parchetul General.

CITEȘTE ȘI: Esenţial pentru o masă de Paşte delicioasă: Cum se marinează perfect carnea de miel .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.