Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secţia pentru procurori a CSM, lecţie de sabotaj: Cum este protejat procurorul care a deschis dosarul '10 august'

CSM

Procurorul militar Bogdan Pîrlog, magistratul care s-a autosesizat în cazul incidentelor din Piaţa Victoriei din 10 august 2018, beneficiază de un mecanism de-a dreptul halucinant în lupta sa cu Inspecţia Judiciară. Deşi îşi susţine nevinovăţia, inclusiv în interviuri în presă, Pîrlog este protejat prin manevre procedurale, astfel încât acţiunile disciplinare exercitate împotriva sa ar urma să fie judecate abia în 2021.

În luna ianuarie 2019, Inspecţia Judiciară (IJ) a solicitat CSM sancţionarea şefului Secţiei Parchetelor Militare, Ghorghe Cosneanu, precum şi a procurorului Bogdan Pîrlog, cel care a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august şi s-a sesizat în legătură cu intervenţia jandarmilor.

CITESTE SI: Fructele care previn cancerul. Bogate în vitamine, te păzesc și de virusuri

În privinţa procurorului Bogdan Pîrlog, inspectorii au reţinut că acesta a încălcat dispoziţiile art. 2 şi 5 din ordinul nr.192/2010 al procurorului general, raportate la art. 89 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, prin aceea că, în ziua de 10 august 2018, fiind planificat de serviciu pe unitate, în afara orelor de program, ca procuror cu funcţie de execuţie, s-a deplasat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde a staţionat în spatele dispozitivului de jandarmi, cu scopul declarat de a percepe "cu propriile simţuri ce se întâmplă", deşi nu existau indicii privind săvârşirea vreunei infracţiuni. Conform IJ, Bogdan Pîrlog a făcut inclusiv scurte recomandări comandanţilor trupelor de jandarmi, în sensul respectării legii.

Miercuri, 6 martie 2019, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a avut pe ordinea de zi acţiunea disciplinară exercitată de IJ împotriva procurorului Pîrlog. "În baza art. 413 alin. 1 pct. 1 Cod procedură civilă suspendă judecata cauzei privind acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară faţă de Pîrlog Bogdan Ciprian, procuror în cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, până la soluţionarea în mod definitiv a cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2874/2/2018 al Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată în încheierea Secţiei.

CITEŞTE ŞI: Dezvăluiri din viaţa Andreei Esca: Ce trucuri a folosit pentru a-l cuceri pe soţul ei .

Nimic ieşit din comun până aici, însă adevărata importanţă a deciziei Secţiei pentru procurori a CSM se observă în detaliile dosarului invocat, aflat pe rolul ÎCCJ. Astfel, Pîrlog a contestat la ÎCCJ precedenta acţiune disciplinară exercitată de IJ împotriva sa, pe motiv că ar fi fost, în urmă cu mai mulţi ani, coleg de parchet cu inspectorul judiciar care a realizat cercetarea. În schimb, Inspecţia Judiciară susţine că, potrivit propriului Regulament, situaţia de incompatibilitate a unui inspector intervine doar în cazul în care acesta a fost coleg cu persoana cercetată la ultimul parchet/ ultima instanţă la care a activat înainte de a deveni inspector.

Cum a doua cercetare disciplinară a fost realizată tot de inspectorul contestat de Pîrlog (Sanda Mateş, inspector-şef adjunct interimar), s-a invocat din nou procesul de la ÎCCJ, iar Secţia pentru procurori a decis suspendarea judecării acţiunii discplinare. O tergiversare clasică, des întâlnită, însă lucrurile intră în domeniul absurdului la ÎCCJ, unde judecătorii au stabilit termen în procesul lui Pîrlog abia peste doi ani, pe 18 februarie 2021, în evidentă contradicţie cu dreptul de acces la justiţie şi principiul duratei rezonabile a procedurilor.

Astfel, cunoscând faptul că procesul deschis de Bogdan Pîrlog va fi soluţionat abia peste doi ani, Secţia pentru procurori a CSM tocmai i-a asigurat acestuia o imunitate disciplinară fără precedent.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.