Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conferinţă dedicată refacerii râurilor pentru revitalizarea sectorului de pescuit în bazinul Dunării şi zona Mării Negre

Marea Neagra Black Sea

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultura (UN FAO) organizează marţi şi miercuri, la Bucureşti, Conferinţa Regională dedicată refacerii râurilor în vederea revitalizării sectorului de pescuit şi acvacultură din bazinul Dunării şi zona Mării Negre, informează agerpres.ro

Scopul acestei conferinţe este de a identifica soluţii pentru a contribui la refacerea populaţiilor de peşti, revitalizarea sectorului de pescuit recreativ şi în apele interioare, creşterea securităţii alimentare şi diversificarea activităţilor economice ale comunităţilor riverane. 

"O atenţie deosebită va fi acordată sturionilor, speciilor migratoare emblematice ale Bazinului Dunării, aflate în prezent în proces de refacere, dar care implică în continuare măsuri speciale de protecţie şi combatere a braconajului. Pentru refacerea stocurilor de sturioni în Dunăre, România, prin Ministerul Agriculturii şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, a interzis pescuitul comercial al acestor specii valoroase din anul 2006 pentru o perioadă de 15 ani. Refacerea sturionilor din Dunăre este susţinută de către Comisia Europeana, Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, precum şi de către numeroase autorităţi şi actori regionali implicaţi în implementarea programului Sturion 2020", menţionează organizatorii. 

Această conferinţă reprezintă debutul unui dialog mai strâns între autorităţile de mediu şi cele din domeniul pescuitului şi acvaculturii din ţările dunărene în vederea reducerii declinului speciilor de peşti de apă dulce şi a identificării unor soluţii constructive care să conducă la refacerea populaţiilor de peşti periclitate, precum şi a celor cu valoare economică ridicată, generând efecte benefice pentru comunităţile riverane Dunării. 

Cu acest prilej, pe lângă discutarea măsurilor urgente care se impun, vor fi prezentate experienţe şi bune practici implementate în alte state ale Uniunii Europene care ar putea fi adaptate şi la nivel regional. 

Pescuitul şi acvacultura oferă resurse valoroase de hrană şi venit pentru aproximativ 820 de milioane de oameni din întreaga lume, începând cu pescuitul ocazional şi cel industrial, şi terminând cu procesarea, marketingul şi distribuţia diferitelor preparate din peşte. Pentru multe comunităţi, ele reprezintă parte din tradiţia locală şi identitatea culturală. 

Evenimentul UN FAO este organizat împreună cu Organizaţia Internaţională pentru Dezvoltarea Pescuitului şi Acvaculturii în Europa (EUROFISH) şi în colaborare cu Comisia Consultativă Europeană pentru Pescuitul în apele interioare şi Acvacultura (EIFAAC), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Ministerul Apelor si Pădurilor (MAP), Grupul de Acţiune pentru Conservarea Sturionilor (DSTF, Strategia Dunării - Aria Prioritară 6) şi Asociaţia Internaţională pentru Studiul Dunăriii (IAD).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.