Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confidenta din umbră a fostei preşedinte sud-coreene, condamnată la 20 de ani de închisoare

Park Geun-hye 1

Confidenta din umbră a fostei preşedinte sud-coreene Park Geun-hye, care s-a aflat în centrul unui scandal de corupţie ce a zguduit elita politică şi de afaceri din ţară şi a dus la căderea şefei statului, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, a anunţat marţi un tribunal din Seul, potrivit Reuters şi AFP, scrie agerpres.ro

Choi Soon-sil este fiica unui misterios lider religios. Ea a fost timp de decenii o prietenă foarte apropiată a lui Park Geun-hye, până într-acolo încât a fost numită de mass-media sud-coreene drept 'Rasputin' feminin pentru influenţa pe care ar fi avut-o asupra fostei preşedinte. 

Procurorii au cerut o sentinţă de 25 de ani de închisoare pentru Choi Soon-sil, care a fost acuzată de coerciţie, corupţie, trafic de influenţă şi abuz de autoritate pentru că s-a folosit de legăturile sale cu fosta preşedintă pentru a obţine câştiguri personale. 

Ea a profitat de "legăturile sale vechi" cu fosta şefă a statului pentru a constrânge mari companii să ofere fonduri unor fundaţii aflate sub controlul său, potrivit judecătorului Kim Se-yoon. 

În total, ea a acceptat 14 miliarde de woni (10,5 milioane de euro) din partea Samsung, cea mai mare companie sud-coreeană, şi din partea Lotte, gigant al vânzărilor cu amănuntul, şi "s-a amestecat puternic în afaceri de stat", a adăugat magistratul. 

"Este extrem de vinovată", a mai spus el, adăugând că ea nu a dat niciun semn de regret. 

Tribunal din districtul central din Seul a mai decis marţi că Shin Dong-bin, preşedintele grupului Lotte, este vinovat de corupţie şi l-a condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare. Instanţa a dispus arestarea lui imediată. 

Un fost consilier al lui Park Geun-hye, Ahn Jong-beom, a fost de asemenea condamnat la şase ani de închisoare. 

Park Geun-hye a fost demisă din funcţia de preşedinte în martie anul trecut după ce a fost suspendată, iar acum este în închisoare. Ea este judecată sub acuzaţiile de corupţie, abuz de putere şi coerciţie. Fosta preşedintă a negat orice nereguli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.