Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict deschis între Germania şi Austria pe tema migranţilor

Angela Merkel

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a criticat vineri guvernul austriac pentru că nu s-a coordonat cu cel de la Berlin în decizia de plafonare a numărului de migranţi pe care-i va accepta în anii următori, relatează agenţia EFE. Guvernul austriac a anunţat miercuri că a decis să limiteze la cel mult 37.500 numărul cererilor de azil acceptate anul acesta, mai puţin de jumătate faţă de cele 90.000 de anul trecut, număr care în plus va scădea progresiv în anii următori.

'Am avut nevoie să iau puţin aer când am aflat că decizia nu a fost coordonată împreună cu noi. Cancelarul (Angela Merkel) a depus eforturi în ultimele luni pentru a se coordona intens cu Austria', a spus Schauble într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel. Dar el a recunoscut că posibilităţile statelor UE de a primi solicitanţi de azil nu sunt nelimitate, recunoscând totodată că reproşurile reciproce pe acest subiect nu-şi au rostul. 'Toţi acceptăm ideea că Suedia a introdus controale la frontiere şi este vorba despre una dintre ţările cele mai deschise faţă de imigraţie', a menţionat ministrul german de finanţe.

Schauble a afirmat în continuare că statele Uniunii Europene sunt de acord cu ideea că presiunea migratorie trebuie redusă, dar divergenţele apar atunci când vine vorba despre căile de acţiune, pentru că este nevoie să se investească miliarde în Turcia, Iordania şi în alte ţări din regiune. După ce a amintit că timpul nu aşteaptă, el a avertizat că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat cu criza zonei euro, acele state din UE care cred că nu sunt afectate de criza refugiaţilor comit o greşeală. În Germania există în prezent o dezbatere aprinsă pe tema limitării numărului de migranţi veniţi din ţările arabe, africane şi asiatice, număr care anul trecut a fost de aproape 1,1 milioane de persoane.

Cancelarul Merkel respinge ideea şi consideră că această criză poate fi rezolvată prin măsuri europene, precum sprijinirea ţărilor învecinate cu zonele de conflict, consolidarea controlului la graniţele UE şi împărţirea migranţilor între statele blocului comunitar prin cote obligatorii automate. Dar Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Merkel, insistă asupra plafonării numărului de migranţi şi i-a dat şefei guvernului un nou ultimatum, al treilea, să ia o decizie în acest sens până în luna martie, spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.