Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict în interiorul NATO: Norvegia returnează elicopterele militare Airbus și cere banii înapoi

NH90

Norvegia a declarat că își va desființa flota de elicoptere militare NH90 și va cere rambursarea plăților de la un consorțiu condus de compania europeană Airbus, care a ripostat calificând această măsură drept "lipsită de temei legal", scrie Reuters.

Norvegia va returna elicopterele militare comandate de la consorțiul NHIndustries pentru că fie nu sunt fiabile, fie au fost livrate cu întârziere, au declarat vineri ministrul apărării și șeful armatei.

Oslo a declarat că va solicita, de asemenea, rambursarea a 5 miliarde de coroane (523 de milioane de dolari) plus dobânzi și alte costuri de la NHIndustries, care este deținut de Airbus Helicopters, compania italiană Leonardo și Fokker Aerostructuresdin Olanda.

"Indiferent câte ore lucrează tehnicienii noștri și câte piese comandăm, nu va face niciodată ca NH90 să fie capabil să îndeplinească cerințele Forțelor Armate norvegiene", a declarat ministrul Apărării, Bjoern Arild Gram, într-o conferință de presă.

Consorțiul s-a declarat "extrem de dezamăgit" de această decizie. "NHIndustries consideră că această reziliere este lipsită de temei legal", a spus asocierea, într-un comunicat. Entitatea a precizat că nu i s-a oferit posibilitatea de a discuta cea mai recentă propunere făcută pentru a îmbunătăți NH90 sau pentru a aborda cerințele specifice norvegiene.

Acțiunile Airbus au scăzut cu puțin peste 1%.

Contractul inițial pentru 14 elicoptere a fost semnat în 2001, dar Norvegia a primit doar opt, a precizat ministerul.

"Avem un elicopter care nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze", a declarat generalul Eirik Kristoffersen, șeful forțelor armate norvegiene.

Cu toate acestea, NHIndustries a declarat că a livrat 13 din 14 aparate de zbor și că al paisprezecelea este gata de recepție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.