Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict între Franța și Italia pe tema 'vestelor galbene': 'Dacă ei s-au simţit vizaţi este treaba lor'

Agerpres
paris gaze lacrimogene tun apa

Rechemarea ambasadorului francez în Italia vizează să ”marcheze problema”, deoarece Italia este ”un aliat istoric” al Parisului şi ”una dintre ţările fondatoare ale Uniunii Europene (UE)”, a subliniat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, relatează AFP, relatează News.ro.

Citește și: VIDEO - Incendiu PUTERNIC la un centru de antrenament al clubului Flamengo: zece persoane au murit și trei au fost rănite

În contextul în care cei doi lideri ai Guvernului populist italian - Matteo Salvini şi Luigi Di Maio - s-au declarat ”disponibili” să dialogheze cu Guvernul francez, Benjamin Griveaux a notat că ”dialogul nu s-a întrerupt niciodată”, cei doi miniştri ”stând la aceaşi masă cu miniştri francezi la consilii” europene.

Şi ”există un şef de Guvern în Italia, şi anume (Giuseppe) Conte", pe care preşedintele francez Emmanuel Macron ”l-a întâlnit deja în mai multe rânduri”, a subliniat el la Europe1.

În urma unei întâlniri, marţi, în Franţa, între Luigi Di Maio şi ”veste galbene”, Griveaux a apreciat că ”decenţa, curtoazia cea mai elementară vrea să se prevină Guvernul” atunci când un ministru se duce într-o ţară străină.

”Ne-am rechemat ambasadorul la o consultare. Aceasta nu este o rechemare permanentă, ci este important să marcheze problema, pentru că Italia este un aliat istoric al Franţei şi este de asemenea una dintre ţările fondatoare ale Uniunii Europene”, a explicat el.

Întrebat dacă Franţa a a continuit la criza criză prin ”atacuri frontale” prin anumite declaraţii ale lui Macron, Benjamin Griveaux a dat asigurări că nu este ”un atac frontal”.

”Dacă ei (Guvernul italian) s-au simţit vizaţi, este treaba lor. Vorbele mărunte ale lui Luigi Di Maio şi Matteo Salvini nu au împiedicat Italia să intre în recesiune economică (...). Noi nu spunem vorbe mărunte”.

”Ceea ce mă interesează este ca poporului european să-i fie mai bine, iar dacă vrem să facem lepra naţionalistă să dea înapoi, populismele, sfidarea Europei, cel mai bun mijloc este să ne comportăm bine cu partenerii, să cintinuăm proiectul între Lyon şi Torino pentru a permite Italiei de Nord s-o ducă mai bine”, a insistat el.

Rechemarea ambasadorului francez vizează să semnaleze sfârşitul ”recreaţiei” după ”amestecul neavenit” al unor oficiali italieni, a declarat tot vineri ministrul francez al Afacerilor Europene Nathalie Loiseau..

”Nu este vorba despre o dramatizare, este vorba despre a spune că recreaţia s-a terminat”, a declarat ea la Radio Classique.

”Un membru al unui Guvern străin care vine în Franţa să susţină nici măcar un lider politic, ci pe cineva care a îndemnat la război civil, pe cineva care a îndemnat la răsturnarea preşedintelui şi la un Guvern militar, asta e ceva care nu s-a mai întâmplat”, a subliniat ea.

În opinia sa, este vorba despre ”un amestec neavenit, despre un gest inamical de la oameni care se presupune că sunt guvernanţi, a căror prioritate trebuie să fie interesele italiene”.

O întâlnire, marţi, în Franţa, a vicepremierului italian Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem, populişti) cu ”veste galbene”, mobilizate de mai multe săptămâni contra lui Emmanuel Macron, inclusiv cu unul dintre delegatul acestora, Christophe Chalençon, a reprezentat, consideră Parisul, încă o ”provocare” în relaţiile deja tensionate în ultimele luni.

Întrebată de partea de vină a Parisului şi Romei în criza în curs, Loiseau a replicat că ”noi am spus lucrurilor pe nume. Din nefericire, ceea ce se întâpmă acum ne dă dreptate”.

”Atunci când noi am spus că naţionalismele în Europa, fără să cităm o ţară sau alta, este o agregare de interese categoriale naţionale care nu creează niciodată o soluţie, ci accentuează problemele, constat că Emmanuel Macron avea dreptate să le denunţe”, a apreciat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.