Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict puternic între Afganistan și Pakistan: fiica ambasadorului afgan a fost răpită

pakistan

Afganistan îşi recheamă diplomaţii din Pakinstan, după incidentul în care a fost implicată Selsela Alikhil. Fiica ambasadorului afgan Najibullah Alikhil, a fost răpită, reţinută vineri, timp de aproape cinci ore, şi asaltată de bărbaţi neidentificaţi la Islamabad.

Ministerul afgan de externe l-a convocat pe ambasadorul pakistanez Mansoor Ahmad Khan la Kabul, iar Ministerul de Externe al Pakistanului a declarat că poliţia a deschis o anchetă, informează Mediafax.

Selsela Alikhil spune că a fost răpită când s-a urcat într-un taxi dintr-un district comercial din Islamabad situat la mică distanţă de sediul Parlament.ului Ea a spus că un bărbat neidentificat care a fost lăsat în taxi de către şofer a bătut-o şi a numit-o fiica unui comunist.

Un raport medical a arătat că avea leziuni la încheieturi, glezne şi cap.

Slăbirea legăturilor bilaterale a venit la câteva zile după ce preşedintele Ghani a acuzat Pakistanul că nu a luat măsuri pentru a preveni „afluxul de peste 10.000 de luptători jihadişti” în ultima lună şi că nu a dat asigurări repetate de a-şi folosi puterea pentru a influenţa talibanii să adere la negocieri. Ghani a făcut acuzaţiile la o conferinţă regională în Uzbekistan.

Afganistan a anunţat duminică retragerea ambasadorului şi a înalţilor diplomaţi din Pakistan, în urma răpirii fiicei trimisului în Islamabad, adăugând tensiuni suplimentare în legăturile bilaterale.

Primul vicepreşedinte afgan, Amrullah Saleh, a declarat că decizia de revocare a diplomaţilor a fost luată de preşedintele Ashraf Ghani, întrucât răpirea fiicei trimisului a „rănit psihicul naţiunii noastre”.

„În urma răpirii fiicei ambasadorului afgan în Pakistan, conducerea Republicii Islamice Afganistan a chemat înapoi ambasadorul Afganistanului şi înalţii diplomaţi din Pakistan până la soluţionarea tuturor ameninţărilor la adresa securităţii, inclusiv arestarea şi procesul autorilor răpirii”, a declarat declaraţia ministerului de externe.

„O delegaţie afgană va vizita Pakistanul în curând pentru a evalua şi urmări cazul şi toate problemele conexe; acţiunile ulterioare vor urma pe baza constatărilor ", a adăugat acesta.

Biroul de Externe al Pakistanului a descris decizia Afganistanului ca fiind „nefericită şi regretabilă” şi a declarat că răpirea este investigată la „cel mai înalt nivel”, la ordinele prim-ministrului Imran Khan.

Acesta a adăugat că secretarul de externe Sohail Mahmood l-a întâlnit duminică pe trimisul afgan, pentru a-l informa cu privire la toate demersurile întreprinse de Pakistan şi pentru a-l linişti de cooperare deplină.

"Sperăm că guvernul din Afganistan îşi va reconsidera decizia sa", a declarat Biroul de Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.