Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflictele imbogatesc Romania si creeaza locuri de munca

armata siria

Conflictele care alunga mii de refugiati spre Europa par sa fie benefice Romaniei. Industria de armament a adus in tara venituri de un miliard de lei si chiar a dus la crearea unor noi locuri de munca - Uzina Mecanică Cugir va angaja, începând din luna septembrie, aproximativ 80 de persoane, muncitori calificați pe poziții de execuție.

Potrivit datelor SIPRI, în 2014, România a avut un buget alocat cheltuielilor militare de circa 1,9 miliarde euro.

In ultimii ani conflictele au contribuit la o revenire spectaculoasa a industriei de armament din Romania dupa perioada de criza, iar anul 2015 se anunta mai profitabil decat 2014, care la randul sau a fost mai profitabil decat 2013. Specialistii estimeaza ca exporturile vor creste cu 16% in 2015, adica pana la 100 de milioane de dolari.

Citeste si: Bulgaria intervine cu armata și jandarmeria la graniță

„În comparaţie cu primele şase luni ale anului 2014, în primul semestru din 2015 veniturile sunt mai mari pentru Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Mija şi Fabrica de Arme Cugir, dar mai mici pentru Uzina Mecanică Tohan. În cazul Uzinei Mecanice Sadu, deşi veniturile au crescut, uzina este în continuare pe pierdere”, a declarat, pentru EVZ, Georgiana Giunca, Consilier Director General ROMARM. Pentru al doilea semestru al anului 2015, sunt estimate venituri mai mari ca anul trecut pentru Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Mija şi Fabrica de Arme Cugir, dar mai mici pentru Uzina Mecanică Sadu şi Uzina Mecanică Tohan.

Unitatile cu cei mai multi angajati (4.200 de oameni in total) sunt: Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Sadu, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Tohan şi Uzina Mecanică Mija. Acestea au avut venituri cumulate de 1 miliard de lei in 2014, de patru ori mai mari decat in 2013. Creşterea a avut loc şi ca urmare a unei Ordonanţe care a şters o parte din datoriile companiilor.

Citeste si: Cioniri violente și explozii la Kiev în fața Parlamentului/ VIDEO live

Romania exporta arme de calibru mic, de infanterie și muniția aferentă. Pentru fabricarea acestora importăm materii prime din diferite ţări europene, membre sau non-membre UE. Principalele ţări către care exportă filialele ROMARM menţionate sunt Statele Unite ale Americii şi state din Orientul Mijlociu. În 2014, compania a încheiat contracte pentru export cu o valoare de peste 260 milioane dolari.

Din punct de vedere al numărului de angajaţi, primele cinci filiale ROMARM sunt, în ordine descrescătoare: Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Sadu, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Tohan şi Uzina Mecanică Mija. Circa 4.200 de oameni lucrează în cele cinci unităţi, care au avut în 2014 venituri totale cumulate de circa 1 miliard de lei. Cifra este circa patru ori mai mare decât cea obţinută în 2013.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.