Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confruntare cu SCÂNTEI - Eugen Teodorovici și Florin Cîțu s-au CERTAT după dezvăluirea privind înghețarea salariilor

Inquam Photos / Octav Ganea
eugen teodorovici

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, și senatorul PNL Florin Cîțu au avut, sâmbătă, un schimb de replici legat de situația bugetului de stat, ca urmare unui document trimis Comisiei Europene (CE), scrie Mediafax.

La data de 18 octombrie, MFP a trimis către CE o scrisoare în care menționează măsurile pe care dorește să le ia, astfel încât să se încadreze în ținta de deficit bugetar de 3% de anul viitor, potrivit site-ului Comisiei.

Un fragment din acest document l-a publicat, sâmbătă dimineața, pe pagina sa de Facebook, senatorul Florin Cîțu. Astfel, senatorul PNL a atras atenția că printre aceste măsuri este cea de înghețare a salariilor în sectorul bugetar în 2019.

„Nu sunt probleme legate de bugetul României. Sunt doar scenarii sumbre pe care colegii din Opoziție încearcă să le inducă în spațiul public și total nejustificate. Dați-mi o singură dovadă, când Partidul Social Democrat a tăiat sau nu și-a respectat o promisiune făcută atât mediului economic, cât și referitor la veniturile populației, dați-mi un singur exemplu, ca să fie credibil ce spuneți?”, i s-a adresat Eugen Teodorovici lui Florin Cîțu, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Senatorul liberal i-a replicat că: „Domnul ministru, anul trecut, spuneați că nu vor scădea salarii, când ați aplicat Legea salarizării unitare și-au fost mii de exemple pe care le-am adus noi, dar și oameni din sectorul bugetar, că le-au scăzut salariile. Este doar un exemplu. Ați spus că nu veți crește taxe. Avem deja supraacciza, de doi ani de zile.”

De menționat că supraacciza la carburanți a fost eliminată din Codul fiscal de la 1 ianuarie 2017 și a fost reintrodusă din septembrie-octombrie 2017, fiind încă în vigoare.

Senatorul liberal a adăugat la lista exemplelor supraimpozitarea contractelor part-time, susținând că exemplele pot continua.

„Ideea este simplă: dumneavoastră spuneți că veți reduce deficitul anul viitor prin înghețarea aplicării Legii salarizării unitare. Este clar că nu sunt bani. Dacă aveați bani, nu veneați și ne spuneați că nu aplicați Legea salarizării unitare. Este un document pe care l-ați trimis ca o soluție pentru Comisia Europeană, ca să înțeleagă cum veți face acest lucru”, a mai spus Cîțu.

Altă soluție pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar, prezentată de senatorul liberal din documentul către CE, este vânzarea licențelor de 5G. Inițial, această vânzare a fost inclusă în venitul pentru 2018, dar nu s-a făcut în acest an, astfel că acest tip de venituri a fost mutat în bugetul pentru anul viitor.

„Știți foarte bine că domnul Grindeanu a spus foarte bine că nu se întâmplă nici anul viitor, dar le-ați trimis celor de la Comisia Europeană, prin acest document, ca o sursă de venit”, a detaliat Cîțu.

Ministrul Finanțelor nu a răspuns detaliat la aceste afirmații, susținând că sunt detalii mult prea tehnice, iar mesajul este altul.

„Peste câteva săptămâni venim în Guvern cu proiectul de buget pe anul 2019, moment în care cu toții vom vedea, inclusiv domnul senator și ceilalți colegi din Opoziție, că ceea ce noi am promis vom și respecta pentru anul 2019 și anii care urmează”, a mai spus Teodorovici, în intervenția telefonică de la Antena 3.

Citește și: Adrian Năstase, DOCUMENT INCENDIAR: 'Băsescu, o mare ticăloșie, vânzarea băncilor și a industriei românești'

 

Legea salarizării personalului bugetar a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, la începutul lunii iunie a anului 2017, în perioada Cabinetului Grindeanu, iar aplicarea este programată începând cu 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.