Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confruntate cu expansiunea chineză, SUA își aduc aminde de insulele din Pacific - Summit fără precedent la Casa Albă

twitter
casa alba

SUA organizează începând de miercuri un summit "fără precedent" cu Insulele din Pacific, o regiune în care Washingtonul este în concurenţă directă cu China, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Am organizat reuniuni cu liderii din Pacific şi înainte. În mod obişnuit, faci o oră până în Hawaii sau în altă parte (a insulelor). Însă nu am organizat niciodată un astfel de summit. Este fără precedent", a declarat un înalt responsabil al Casei Albe în timpul unei conferinţe de presă.

În cadrul unui summit ce va dura două zile şi se va încheia joi cu un discurs al preşedintelui american, apoi cu un dineu cu mare pompă la Casa Albă, administraţia lui Joe Biden va dezvălui "noi iniţiative substanţiale" şi "noi investiţii" în diverse domenii, fie că este vorba de mediu, de sănătate sau de luptă împotriva pescuitului ilegal, a declarat acest responsabil, care nu a dorit să i se precizeze numele.

Joe Biden consideră "foarte important" contactul personal între lideri, "aceasta va arăta actualul summit", a declarat şi purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre.

Dezbaterile, la care vor participa mai mulţi miniştri, vor reuni, în afară de statele din regiune, două teritorii franceze şi teritoriul american Guam.

Întrebat în mod concret despre Insulele Solomon, care au o relaţie tot mai strânsă cu China, înaltul reprezentant al Casei Albe a dat asigurări că ele participă activ la discuţii, dar nu a confirmat dacă premierul Manasseh Sogavare va fi prezent.

Înaltul reprezentant al Casei Albe nu a menţionat nici măcar o singură dată China în discuţiile sale cu jurnaliştii, însă a asigurat că SUA abordează relaţia cu insulele şi statele din Pacific, lăsate de izbelişte în ultimele decenii, "cu un oarecare grad de modestie".

El a recunoscut că liderii ţărilor din zonă se întrebau despre gradul de angajament al SUA şi capacitatea lor de a-l menţine pe timp lung. "Cred că acesta este unul dintre lucruri ce nu poate fi rezolvat prin vorbe, ci prin fapte", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.