Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confuzia care a ucis trei soldați americani - De ce nu a fost depistată la timp drona care a lovit baza americană din Iordania

defense-industry.eu
drona drone

Drona care a ucis duminică trei soldaţi ai armatei americane şi a rănit alte câteva zeci de persoane în Iordania s-a apropiat de avanpostul militar american Tower 22 cam în acelaşi timp în care o dronă americană se întorcea la bază, ceea ce a dus la o confuzie - militarii americani nu şi-au dat seama la timp că era ostilă şi au întârziat să răspundă, au declarat doi oficiali americani pentru CNN, notează news.ro.

Drona inamică a urmat drona americană în timp ce aceasta se apropia de bază, dar nu este clar dacă drona inamică a urmat-o intenţionat pe cea americană sau dacă a fost o coincidenţă, a declarat unul dintre oficiali. De asemenea, oficialii americani încă evaluează punctul de unde a plecat drona inamică.

În SUA, există o opinie consensuală că în spatele atacului mortal cu dronă se află o miliţie susţinută de Iran, deşi SUA încă lucrează pentru a determina care grupare este responsabilă în mod specific. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat luni pentru CNN că la Casa Albă opinia este că atacul "a fost sprijinit de Kataib Hezbollah, care este una dintre principalele grupări susţinute de Gardienii Revoluţiei (IRGC, trupele de elită ale regimului iranian - n.r.) în Irak şi Siria".

În ultimele săptămâni, SUA au lovit deja situri din Irak asociate cu gruparea, iar la începutul acestei luni au vizat un membru al grupării despre care un oficial american a spus că are "sânge american pe mâini".

Cei trei soldaţi americani ucişi duminică în atacul de la baza Tower 22 din Iordania au fost identificaţi luni ca fiind sergentul William Rivers, în vârstă de 46 de ani, specialistul Kennedy Sanders, în vârstă de 24 de ani, şi specialista Breonna Moffett, în vârstă de 23 de ani, potrivit Departamentului Apărării. Cu toţii erau repartizaţi la Compania 718 de geniu, o unitate de rezervă a armatei americane cu sediul la Fort Moore, Georgia, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unei conferinţe de presă. Singh a precizat că peste 40 de persoane au fost rănite în urma atacului cu dronă.

"Acesta (atacul cu dronă de duminică - n.r.) a avut consecinţe letale, în moduri în care cele anterioare nu au avut", a spus Kirby, "dar asta nu înseamnă că intenţia atacurilor anterioare nu a fost, de asemenea, letală, doar că am reuşit să le învingem", a punctat oficialul.

 

Escaladarea conflictului

Atacul de duminică a marcat o escaladare semnificativă după aproximativ 165 de atacuri asupra forţelor americane şi de coaliţie începând cu 17 octombrie, sporind şi mai mult îngrijorările legate de un conflict mai amplu care se declanşează în Orientul Mijlociu, în timp ce SUA şi aliaţii se confruntă cu tensiuni în creştere, pe mai multe fronturi. Un oficial american a declarat pentru CNN că au avut loc şase atacuri începând de vineri, inclusiv atacul cu dronă de duminică şi un atac cu mai multe rachete asupra bazei de patrulare Shaddadi din Siria, luni dimineaţă.

În timp ce grupările de miliţie susţinute de Iran au lansat atacuri continue asupra forţelor americane şi de coaliţie din Irak şi Siria, SUA au luat măsuri împotriva rebelilor Houthi din Yemen din cauza atacurilor lor asupra transportului maritim comercial. Între timp, Israelul îşi continuă campania în Gaza împotriva Hamas şi lansează atacuri împotriva Hezbollah în Liban.

După atacul de duminică de la Tower 22, republicanii din Congres au cerut o acţiune mai puternică din partea administraţiei Biden ca răspuns la moartea soldaţilor americani, unii dintre ei solicitând atacuri directe în interiorul Teheranului.

Kirby a declarat luni că preşedintele Biden încă se gândeşte asupra opţiunilor pe care le are pentru a riposta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.