Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul Mondial Evreiesc cere interzicerea partidelor neonaziste

haaretz.com
evrei

Şeful Congresului Mondial Evreiesc (World Jewish Congress, WJC) a cerut luni interzicerea partidelor care susţin ideologia neonazistă, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a subliniat încă o dată că viaţa evreiască este o parte a identităţii ţării, relatează DPA potrivit Agerpres

Cu prilejul reuniunii bianuale a comitetului executiv al WJC de la Munchen, preşedintele său Ronald Lauder a spus că la 75 de ani după lagărul morţii de la Auschwitz, vechea ură împotriva evreilor începe să-şi scoată capul. Acum a venit vremea să acţionăm, a spus el.

Remarcile lui Lauder vin la o zi după ce partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit a doua cea mai puternică forţă politică în alegerile regionale din landul Turingia. AfD a fost acuzată de comisarul german pentru antisemitism şi de alţi actori că alimentează ura împotriva evreilor.

La reuniunea WJC, Angela Merkel a primit din partea organizaţiei premiul Theodor Herzl. Cancelarul a făcut apel la societate să fie unită împotriva oricărei forme de antisemitism, care se arată "nu numai în acte de violenţă ci şi în moduri mult mai subtile", a spus ea.

În cursul acestei luni, un extremist de dreapta a atacat o sinagogă din oraşul german Halle, din estul Germaniei, provocând moartea a două persoane din apropierea clădirii. Acest atac a fost profund ruşinos pentru Germania, a spus Merkel. Viaţa evreiască este o parte a identităţii Germaniei, a adăugat ea.

Lauder a făcut apel la toate partidele să-i excludă pe antisemiţi. Actele antisemite trebuie să fie pedepsite mai sever, a spus el, şi a cerut poliţiei protecţie pentru toate sinagogile şi şcolile evreieşti.

"Trebuie să fim solidari împotriva antisemitismului, rasismului, islamofobiei, xenofobiei şi homofobiei", a spus Lauder, care a spus despre Merkel că este un "apărător al civilizaţiei".

Preşedintele Consiliului central al evreilor din Germania, Josef Schuster, a spus că: "Ne pomenim expuşi unor ameninţări şi unui potenţial de violenţă pe care nimeni nu-l credea posibil cu ani în urmă".

Însă, a spus el, comunitatea evreiască nu poate fi alungată. "Vom rămâne! Iar cei care nu vor asta sunt liberi să plece dacă nu le place", a subliniat el

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.