Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul PSD la cald

zgoneaCongres

Congresul PSD de astăzi și-a dorit să marcheze o rupere de trecut. Discursurile liderilor PSD arătau ca cele ale unui partid socialist european. Am putut auzi mesaje consistente, mesaje care au marcat greșelile trecutului, referiri la doctrină, idei care vizează viitoarele poziționări ale socialiștilor pe scena politică, dar și mesaje emoționale. Mulțumiri, scuze, asigurări de unitate, mesaje mobilizatoare.

Liderii PSD vor să li se șteargă eticheta de corupți, de comuniști, de baroni. Liviu Dragnea, președintele PSD, promite că va deschide partidul, că va face cod de conduită, că va lega punțile cu elita culturală, cu societatea civilă, că va da o șansă tinerilor. Victor Ponta vrea un partid mai la centru, propagă din nou ideea USL și scopul pentru care a fost creat: producem prosperitate pentru ca după aceea să punem accent pe solidaritate.

Momentul culminant a fost condamnarea comunismului și minutul de reculegere, în care toată sala s-a ridicat în picioare. Un gest simbolic pentru a marca ruperea de trecut. Ion Iliescu, prezent în sală, s-a ridicat și el în picioare.

Dacă jumătate din obiectivele fixate azi în cadrul Congresului ar fi atinse, probabil PSD s-ar transforma și ar scăpa de imaginea actuală. Ar putea deveni un partid socialist european.

Poate PSD să se transforme?

Liviu Dragnea este un președinte de partid autoritar. S-a văzut de-a lungul timpului că este tranșant și are sânge rece când acționează. Are acum votul a peste 400.000 de membri, vot ce îi conferă puterea în partid. Pentru a scăpa însă de etichetele ”baroni, corupți, comuniști” trebuie să schimbe radical partidul. Trebuie să scape de oameni precum Oprișan. Poate scăpa acum în prag de alegeri? Da, dar cu costuri mari. Baronii locali aduc voturi. Îi va sacrifica Dragnea acum și va alege să câștige la capitolul imagine, în loc să câștige practic, în teren, în județe? Greu de crezut. Aproape imposibil. Debaronizarea este un proces care poate fi început atunci când partidul este în opoziție.

Poate scăpa de corupți? Este  aceeași situație ca în cazul baronilor locali. Corupții sunt, mai ales, în rândul baronilor locali, în rândul oamenilor care acum conduc diverse instituții și care reprezintă rotițe ale angrenajului sistemului de partid și care sunt necesare în procesul electoral. Așa a funcționat PSD la capitolele organizare și disciplină, nu conta calitatea omului, conta puterea acestuia de a aduce oamenii la vot ... mai cu arcanul, mai cu o sacoșă. Corupții PSD au adus de multe ori banii necesari pentru ca mașinăria de partid să funcționeze. Greu să te distanțezi și să renunți la ei în pragul unor noi alegeri. PSD va fi nevoit să renunțe la câțiva corupți. Cei pe care îi va lua DNA, dar nu va renunța la toți. Unii dintre cei care nu au probleme de corupție, dar au imaginea de corupt vor fi pe liste, își vor continua viața de partid și astfel se va ajunge și la imposibilitatea dezlipirii etichetei de pe imaginea PSD.

Am lăsat la urmă eticheta de ”comunist”. După ce acum o săptămână au avut alegeri în stil coreean, este greu de crezut că vor putea scăpa de această imagine prea curând. La acest capitol, cuvintele sunt de prisos. Este de ajuns să ne uităm la discursul tânărului Mihai Sturzu și la reacția sălii. (Vezi AICI video)

Azi Sturzu a fost cel mai lucid psd-ist: ”Comunismul înseamnă sa avem alegeri cu un singur candidat. Cer ca acest Congres să NU valideze alegerile în care Liviu Dragnea a luat 97%”. Reacția sălii ne arată mentalitatea membrilor PSD și de ce aceștia nu vor putea prea curând să se despartă de obiceiurile comuniste.

PSD a dorit azi un nou început. Lipsa credibilității, trecutul prea încărcat și prea pătat anulează mesajele liderilor. Oamenii nu  îl pot crede  pe un corupt atunci când vorbește despre integritate și nu pot crede un baron, care vorbește despre debaronizare. Cetățenii sesizează imediat falsul. De aceea, PSD are nevoie de timp și de dovezi concrete pentru a-și recăpata credibilitatea. Abia după aceea va putea reconstrui o altă imagine, va putea să treacă la PSD 2.0 așa cum își doresc tinerii din partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.