Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conpet a scăpat de sechestru - Statul român a plătit datoria de 912 milioane de lei fraților Micula

judecator justitie

Conpet Ploiești, operatorul sistemului național de transport al țițeiului și gazolinei, a primit procesul verbal de radiere a sechestrului pus pe 58% din capitalul companiei după ce conflictul dintre statul român și frații Micula a fost stins în decembrie prin plata sumei de 912,5 milioane de lei.

"În data de 16.01.2020, Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești Mazilu și Asociații a transmis Procesul Verbal de radiere sechestru prin care ne-a informat că s-a dispus radierea sechestrului instituit asupra unui număr de 5.083.372 de acțiuni, cu o valoare nominală de 3,3 lei/acțiune, pe care debitorul Statul Român le detine la CONPET S.A., cu sediul în Mun. Ploiețti, str. Anul 1848, nr. 1-3, jud. Prahova, CUI 1350020, nr. de ordine în Registrul Comertilui J29/6/1991, acțiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin reorganizarea Ministerului Economiei și prin comasarea cu Ministerul Energiei, conform O.U.G. nr. 68/2019", arată Conpet într-un comunicat remis Bursei de Valori București.

Citește și: BREAKING Gheorghe Dincă, amenințat cu moartea și huiduit la Tribunalul Olt

Și Nuclearelectrica, producătorul statului de energie electrică, a primit în decembrie un proces verbal de sechestru emis în data de 25 noiembrie prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acțiuni SNN, echivalentul a 22,24% din companie. Sechestru a fost totuși suspendat în așteptarea unei decizii definitive în procesul dintre stat și cei doi frați.

Afectată a fost și activitatea Romatsa printr-un titlu executoriu de poprire asupra conturilor companiei.

Speța a privit un șir de procese în care statul român a fost acționat în instanțe internaționale de către de Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.

Citește și: VIDEO Viorica Dăncilă, întrebată de ce are imaginea că ar fi PROASTĂ: 'S-a speculat! Se întâmplă. Ai o zi mai proastă. Ceilalți lideri politici mai fac greșeli'/

Conflictul s-a stins ulterior după ce pe 13 decembrie Guvernul a alocat suma de 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care au fost folosiți pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curții de Arbitraj Internațională către frații Micula.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.