Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei a cerut Rusiei să ancheteze otrăvirea lui Aleksei Navalnîi: Acest raport arată otrăvirea opozantului rus pe teritoriul Rusiei

sky.com
Aleksei Navalnîi

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut miercuri Rusiei să facă o anchetă asupra otrăvirii în 2020 a principalului opozant politic rus Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, relatează AFP, citat de Agerpres.

Într-o rezoluţie adoptată cu 86 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 5 abţineri în cadrul sesiunii trimestriale a APCE de la Strasbourg, parlamentarii din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei au cerut Rusiei să îl elibereze pe Aleksei Navalnîi, să desfăşoare "o anchetă independentă" privind otrăvirea sa, fără participarea serviciilor secrete ruse (FSB), şi să permită o vizită a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

"Acest raport arată, pe baze medicale şi ştiinţifice, otrăvirea lui Aleksei Navalnîi pe teritoriul rus şi conferă faptelor o calificare juridică", a explicat pentru AFP deputatul francez Jacques Maire, din partea LREM, raportor al textului şi care nu a primit permisiunea de a merge în Rusia, dar a avut acces la analizele medicale ale opozantului rus.

În august 2020, Aleksei Navalnîi a fost victima unei grave otrăviri în Siberia, pentru care îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin. Îngrijit în Germania, el a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea la Moscova. Rusia nu a deschis niciodată o anchetă asupra acestei tentative de asasinat, afirmând că nu are niciun indiciu în acest sens.

"Prin Navalnîi, este evident că dedicăm acest raport tuturor prizonierilor politici", a subliniat Jacques Maire, la sfârşitul dezbaterii care a avut loc miercuri în hemiciclul Consiliului Europei.

"Dacă vrem să aflăm tot adevărul, acest lucru nu depinde decât de o singură ţară, Rusia", a adăugat el.

Fără puterea de a impune obligaţii, APCE este un organism de discuţie care reuneşte delegaţii parlamentare din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Organizând patru sesiuni plenare pe an la Strasbourg, APCE face recomandări sau solicitări către guverne în materie de drepturi ale omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.