Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei critică extinderea 'fără precedent' a puterilor preşedintelui Azerbaidjanului

www.refugees-idps-committee.gov.az

Extinderea 'fără precedent' a puterilor preşedintelui azer Ilham Aliev, asupra căreia populaţia urmează să se pronunţe printr-un referendum pe 26 septembrie, ar dezechilibra puternic balanţa puterilor în această ţară, atrage atenţia Comisia de la Veneţia, organul consultativ de experţi constituţionalişti al Consiliului Europei, transmite AFP.

Referendumul priveşte amendamente constituţionale care i-ar acorda puteri sporite preşedintelui Ilham Aliev, aflat la conducerea ţării după decesul tatălui său, Haidar, în 2003.

Citește și: Uciderea unui bărbat de culoare reaprinde TENSIUNILE rasiale. 12 poliţişti au fost RĂNIŢI (VIDEO)

Amendamentele, aprobate deja de Curtea Constituţională a ţării, prevăd extinderea mandatului prezidenţial de la 5 la 7 ani şi crearea posturilor de prim-vicepreşedinte şi de vicepreşedinte.

Comisia de la Veneţia se declară 'deosebit de îngrijorată' de crearea acestor posturi de vicepreşedinţi nealeşi, precum şi de prerogativa acordată preşedintelui de a convoca din proprie iniţiativă alegeri anticipate, criticând şi absenţa unei dezbateri reale în parlament şi organizarea prea rapidă a referendumului.

La capitolul drepturilor omului, Comisia de la Veneţia critică voinţa de limitare a adunărilor publice, cu invocarea ordinii publice şi a moralităţii.

Ilham Aliev conduce cu o mână de fier Azerbaidjanul de la moartea tatălui său, Haidar, în 2003, aflat el însuşi la conducerea ţării din 1993.

Ilham Aliev poate candida pentru un număr nelimitat de mandate în urma referendumului contestat din 2009, care a eliminat limita de două mandate consecutive, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.