Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Constantinescu atrage atenţia partidelor de dreapta că se confruntă cu un fenomen nociv

constantinescu_emil

Fostul presedinte al României, Emil Constantinescu, afirma ca 'redistribuirea fostilor nomenclaturisti si membri ai politiei politice' în partide de dreapta reprezinta un fenomen 'nociv' care a aparut în multe din statele foste comuniste.

'Nu putem sa nu observam ca în multe din fostele tari comuniste din Europa Centrala si de Est a aparut un fenomen extrem de nociv, redistribuirea fostilor nomenclaturisti si membri ai politiei politice deveniti oligarhi si a urmasilor lor în partide de dreapta. De fapt, acesta a fost visul membrilor fostei politii politice, nu sa reprezinte partidele de stânga, oricum erau ale lor, ci sa reprezinte partide de dreapta. Este un moment în care fostii detinuti politici, cei care au luptat împotriva comunismului, cei care si-au dat viata si supravietuitorii sunt pusi în fata unei situatii noi, li se fura acum si ce au avut ei mai sfânt - idealurile, idealurile lor ajunse pe mâna celor care în adevar au reprezentat fostul aparat comunist', a declarat Emil Constantinescu joi la conferinta internationala dedicata sarbatoririi a 25 de ani de la caderea comunismului.
El considera ca nu este suficient sa fie condamnate doar crimele comunismului, fiind de parere ca trebuie deschisa o dezbatere serioasa pentru condamnarea ideologiei comuniste.
'Nu este suficient sa fie condamnate doar crimele comunismului, trebuie deschisa o dezbatere serioasa pentru condamnarea ideologiei comuniste, care a permis instaurarea acelor regimuri criminale. Fara o condamnare argumentata a ideologiei comuniste, ea poate reapare sub haine violente sau sub haine moderne sau se poate recicla într-un populism agresiv, care, folosind slabiciunile democratiei, sa conduca la alte tipuri de regimuri autoritare sau represive sau pe de alta parte putem asista la instaurarea unor democratii de fatada sau chiar la decadenta democratiei, tendinta pe care o observam chiar în multe din democratiile consolidate din Vest', a spus Constantinescu.
În opinia sa, este nevoie sa se construiasca 'un proiect european si mondial' prin care sa se redea demnitatea victimelor si familiilor lor prin aflarea adevarului despre cei disparuti si ucisi.
'Stim ca este nevoie sa construim cu un efort comun un proiect european si mondial prin care sa redam demnitatea victimelor si familiilor lor, macar prin aflarea adevarului despre cei disparuti, despre cei ucisi, în numele carora nu avem nici dreptul, nici cuviinta sa iertam noi. Daca nu a fost posibil în timpul dictaturii, cel putin dupa prabusirea ei la un sfert de secol sa avem curajul sa spunem adevarul despre ceea ce s-a întâmplat cu cei arestati, torturati si ucisi', a aratat Constantinescu.
Conferinta internationala '25 de ani de la prabusirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urma, privind înainte' la care participa fosti sefi de stat din Europa Centrala si de Est se desfasoara joi si vineri la Palatul Parlamentului.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.