Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Juriștii PSD au adus o Constituție de 1.650 de pagini în Kiseleff: Acum jocul e la Președinție, runda a doua se mută la Parlament

cazanciuc

Doi senatori juriști ai PSD, ambii foști miniștri ai Justiției, Robert Cazanciuc și Titus Corlățean, participă joi dimineață, la discuțiile conducerii centrale PSD înaintea consultărilor de la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier.

Șeful statului a spus după demiterea Guvernului Ludovic Orban că va accepta doar un guvern în jurul PNL. PSD și Pro România îl propun premier pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Secretarul general interimar PSD Paul Stănescu a anunțat joi dimineață, înainte de consultări, că PSD și Pro România au 233 de semnături ale parlamentarilor pentru susținerea lui Remus Pricopie, adică majoritatea necesară învestirii acestuia.

Robert Cazanciuc a venit la ședința PSD cu o carte de 1.650 de pagini, „Constitutia Romaniei. Comentarii si explicatii”. A spus ca se poate ajunge la un conflict constitutional daca Iohannis refuza sa tina cont de majoritatea parlamentara.

Titus Corlățean, președinte interimar PSD al Senatului, fost ministru al Justiției:

  • Sensul Constituției este foarte clar, consultarea cu partidele nu este formală, simulată, astfel încât să facă o persoană, chiar și Președinte, ce dorește. Consultarea trebuie să determine dacă există o majoritate în Parlament. Dacă partidele vin cu probe clare, evidente, că există o majoritate, în mod normal Președintele trebuie să accepte acest lucru. Dar trăim în România. Probe concrete sunt semnăturile, parlamentarii pe care îi avem.
  • Deocamdată, la prima rundă, jocul se joacă la Președinție. Runda a doua, însă, se mută la noi în Parlament

Robert Cazanciuc, senator PSD, fost ministru al Justiției:

  • (Am adus Constituția) Dacă îi pasă cuiva de cartea asta. Nouă ne pasă. Nu cred că e nevoie neapărat de o listă de semnături pentru că este foarte clar, Președintele desemnează un candidat la funcția de prim-ministru, iar votul de învestitură poate fi dat doar de o majoritate parlamentară. Nu cred că Președintele României poate sfida textul Constituției. Nu poate decide discreționar, nu poate să facă pur și simplu ce vrea aruncând țara în criză cum a făcut Traian Băsescu, pentru că va suporta consecințele. Nu cred că se poate juca cu textul Constituției.
  • Cu siguranță se poate ajunge la un conflict constituțional dacă partidele arată că au o majoritate parlamentară și Președintele face altceva. Se poate juca

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.