Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Constructorii preconizează o criză majoră pe piața imobiliară: 'România este foarte vulnerabilă în ceea ce priveşte materialele de construcţii'

basilica.ro
panouri solare inginer constructii energie verde surse regenerabile

România este foarte, foarte vulnerabilă în ce priveşte materialele de construcţii, în condiţiile în care circa 70% din totalul materialelor de construcţii sunt din import, iar pentru ceea ce producem în ţară, materia primă este importată, a declarat miercuri Adriana Iftime, director general al Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

"Aşa cum se ştie, toată Europa a suferit foarte mult din cauza războiului din Ucraina, Ucraina şi Rusia fiind principalii exportatori de minereuri de fier şi, de aici, o avalanşă de probleme. Aşadar, problema a devenit aşa de gravă pentru că s-au suprapus aceste creşteri, punând în pericol continuarea contractelor", a spus Adriana Iftime, la dezbaterea Maratonul imobiliar, organizată de Profit News TV, relatează Agerpres.

Ea a precizat că Guvernul a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care este deja în consultare publică, pentru actualizarea preţului contractului, nu numai la materialele de construcţii, ci la tot ce presupune realizarea construcţiei.

"Am avut anul trecut o ordonanţă de urgenţă. Este vorba despre Ordonanţa 15 care a fost aprobată la sfârşitul lunii august, prin care se corectau doar creşterile de preţuri la materialele de construcţii, dar aşa cum se ştie, în toamna lui 2021 am avut o explozie de preţuri la energie, iar evenimentele care s-au declanşat în februarie, mă refer la războiul din Ucraina a adâncit şi mai mult această criză a preţurilor în construcţii, preţuri în general", a menţionat Adriana Iftime.

Ea a subliniat că 2021 şi 2022 sunt "ani foarte diferiţi", existând o impredictibilitate în ceea ce priveşte creşterea preţurilor nu numai la materialele de construcţii, ci la energie şi la combustibil şi la tot ceea ce presupune la realizarea unei investiţii.

"Apreciem reacţia Ministerului Dezvoltării care ne-a ascultat problemele şi care s-a îngrijorat chiar pentru propriile contracte pe care nu le mai putea finaliza şi, atunci, a apărut acest proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se creează condiţii de preluare a acestor creşteri de preţuri în situaţiile de lucrări, iar statul se angajează să asigure aceste diferenţe de preţuri", a mai spus directorul general al FPSC.

Ea a menţionat că a fost întrebată dacă prin această ordonanţă constructorii sunt subvenţionaţi sau primesc un anume beneficiu.

"Nu, nu este vorba despre aşa ceva, este vorba despre asigurarea sursei de finanţare pentru terminarea contractelor începute şi asigurarea surselor de finanţare pentru derularea noilor proiecte care urmează să fie scoase la licitaţie", a punctat Adriana Iftime.

Directorul general al FPSC a menţionat că PNRR are o componentă dominantă în zona investiţiilor.

"Peste 16-17 miliarde din cele 29,2 miliarde de euro sunt destinate investiţiilor. Aşadar, ar fi fost un risc foarte mare de a nu putea începe aceste lucrări. Oricum, suntem într-o întârziere considerabilă privind proiectele ce se pot derula prin PNRR. Avem însă foarte multe lucrări publice începute. Este vorba de proiectele începute prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală, n.r.) dar şi alte lucrări publice ale autorităţilor locale, ale autorităţilor centrale care trebuie finanţate", a mai spus Iftime.

Totodată, ea şi-a manifestat îngrijorarea pentru că există mai multe insolvenţe decât în perioada de criză imobiliară din 2008-2009.

"Sperăm că ordonanţa care va fi adoptată zilele acestea să restabilească un echilibru în piaţă, un echilibru al contractelor şi al preţurilor, iar firmele care sunt în dificultate să poată să revină în şantiere, să îşi poată continua activitatea. Altfel, va fi foarte grav pentru că sectorul nostru, al construcţiilor, este unul foarte vizibil şi într-o dinamică extrem de necesară în momentul de faţă. Toată Europa caută noi pieţe. Evident că pentru fiecare ţară, implicit şi pentru România, se vor căuta pieţele cele mai apropiate, o variantă ar fi Turcia, de unde oricum mai importăm materiale din oţel, oţel-beton în mod cu totul special. Aşadar, Turcia în momentul de faţă rămâne o speranţă. Sunt de făcut nişte lucruri: Turcia fiind spaţiu non-UE trebuie la nivel guvernamental să se modifice cotele acelea de import. Ştiţi că pentru materialele de import din ţări non-UE există nişte cote. Dacă ele sunt depăşite atunci cantităţile care depăşesc aceste cote sunt suprataxate. Prin urmare, problema aceasta ştim că este discutată şi la Bruxelles pentru a mări aceste cote, pentru a putea face importuri din ţările non-UE. Mai sunt şi alte posibilităţi din India, de pildă, dar aceasta ar fi pe locul II din cauza distanţei care aduce costuri destul de importante. India, Egipt", a completat directorul general al FPSC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.