Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se construiește cel mai puternic avion din istorie: inginerii fac planuri pentru luptele din anul 2040

avioane gripen

Suedia a comandat grupului suedez de armament şi aeronautică Saab, producătorul avionului de luptă Gripen, să efectueze studii conceptuale pentru proiectarea avionului de luptă post-2040, a indicat vineri o agenţie guvernamentală, potrivit AFP, informează Agerpres.

Aceste contracte semnate pentru 2024 şi 2025 cu Saab şi producătorul britanic de echipamente aeronautice GKN Aerospace "privesc studii, dezvoltarea de tehnologii şi pregătirea demonstraţiilor", a precizat Administraţia suedeză pentru materiale de apărare (FMV) într-un comunicat.

"Scopul este de a oferi o bază pentru o decizie viitoare cu privire la modul de răspuns la furnizarea de capacităţi de avioane de luptă după 2040", a adăugat agenţia.

Mai multe alte proiecte pentru avioanele de luptă ale viitorului au fost lansate în întreaga lume, cum ar fi programul european FCAS, care reuneşte Franţa, Germania şi Spania, şi GCAP în jurul Italiei, Marii Britanii şi Japoniei.

Lansat în 2017, Future Combat Air System (FCAS), condus de Franţa, este, de asemenea, un "sistem de sisteme" care se articulează în jurul aeronavei cu drone însoţitoare, toate conectate cu celelalte mijloace militare angajate într-o operaţiune.

Ce spune Saab

Grupul suedez a precizat, într-un comunicat separat, că va lansa "studii conceptuale ale unor soluţii pilotate şi nepilotate din perspectiva unui sistem de sisteme".

Suedia - un jucător în lumea militară

Suedia a dezvoltat o mare industrie de apărare, Saab comercializând Gripen, care este acum exportat în Brazilia şi Ungaria, avioanele de supraveghere GlobalEye şi arme antitanc.

"Saab se află într-o poziţie puternică şi, după ce a dezvoltat recent Gripen E şi GlobalEye, avem tehnologia de ultimă oră şi know-how-ul ingineresc pentru a avansa conceptul viitorului avion de luptă", a declarat Lars Tossman, şeful diviziei aerospaţiale, citat în comunicat.

Ca şi alte companii occidentale de armament, Saab beneficiază de pe urma cursei pentru reînarmare provocată de războiul din Ucraina, mizând pe o creştere anuală a vânzărilor de 15% pe termen mediu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.