Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consumi frecvent alcool și alimente grase? Află ce boală gravă poți face

Radu Pop

Dieta bogată în grăsimi și consumul frecvent de alcool afectează ficatul: acumularea de țesut gras în ficat duce la inflamarea acestui organ, provocând o boală cronică numită steatohepatită. În primele stadii nu apar semne și simptome specifice, astfel încât problema rămâne mult timp neglijată. În lipsa tratamentului adecvat, dacă vei continua să duci un stil de viață dezechilibrat, poți dezvolta o complicație numită fibroză hepatică. Din acest moment, ficatul va fi doar parțial funcțional, pentru că se formează pe el un țesut cicatricial, care riscă să avanseze către ciroză și în scurt timp să apară insuficiența hepatică.

Fibroza este diagnosticată printr-o ecografie abdominală, completată cu o investigație imagistică specifică – elastografia hepatică tip Fibroscan – care măsoară elasticitatea țesutului și ajută la stabilirea gradului de fibroză. Procedura este sigură, neinvazivă și nu produce disconfort, iar rezultatul este obținut rapid, în timp real. Ulterior, funcția hepatică este evaluată prin analize de sânge specifice (transaminaze), iar dacă medicul va considera necesar, poate solicita și o biopsie hepatică.

În urma acestor investigații, specialistul va stabili un diagnostic clar și va recomanda tratamentul potrivit. Dacă fibroza nu este avansată, atunci îndepărtarea cauzei care a produs-o va fi suficientă pentru rezolvarea problemei, iar indicația terapeutică se poate limita la schimbarea stilului de viață.

Prima măsură care trebuie luată este renunțarea completă la alcool, unul dintre principalii factori care provoacă steatohepatită și ulterior fibroză hepatică. Consumul constant de alcool (mai mult de două pahare de vin zilnic) duce în timp la o afectare gravă a ficatului, acest organ fiind responsabil cu procesarea și eliminarea toxinelor din organism.

Suprasolicitarea ficatului prin abuzul de substanțe nocive și alimente care conțin multe grăsimi provoacă deteriorarea țesutului și, implicit, a funcției sale. De aceea, pe lângă abstinența de la alcool, va trebui să respecți un regim alimentar mai strict: să înlocuiești carnea grasă (mezeluri, friptură de porc) cu o carne mai ușor de digerat (pui, curcan sau pește) și lactatele grase cu alternative degresate, să introduci în meniul zilnic multe legume, fructe și cereale integrale.

Activitatea fizică este la fel de importantă pentru gestionarea fibrozei hepatice, iar medicii recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic. În cazurile mai grave de fibroză, este necesar tratament medicamentos, iar dacă s-au instalat deja ciroza și insuficiența hepatică ireversibilă, singura soluție rămâne transplantul.

De cele mai multe ori, bolile ficatului produc semne și simptome notabile abia când ajung într-un stadiu avansat. Prin urmare, este bine să mergi la un consult medical anual chiar dacă nu ai manifestări clinice care pot indica o problemă hepatică (greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, oboseală, scădere în greutate, icter). Analizele de sânge, ecografia abdominală și elastografia tip Fibroscan permit diagnosticarea și tratarea bolilor de ficat înainte să apară complicațiile.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR oferă pacienților cu afecțiuni hepatice acces la cele mai avansate metode de investigații și la cele mai moderne tratamente, de la analize și examene de screening până la transplant hepatic, cu supravegherea pe termen lung a stării de sănătate. Fiecare pacient în parte este investigat de medici cu pregătire de top și cu o vastă experiență în afecțiunile hepatice, ce au acces la cele mai noi terapii și tehnologii, stabilind astfel cea mai bună metodă de tratament. La SANADOR, abordarea afecțiunilor hepatice se face personalizat și multidisciplinar, pacienții beneficiind și de consiliere pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, cu recomandarea unui regim alimentar echilibrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.