Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continentul pe care spionajul este la un nivel mai ridicat decât în timpul Războiului Rece

spionaj

Nivelul de spionaj din Australia este mai ridicat decât în timpul Războiului Rece, a afirmat marţi şeful contraspionajului australian în faţa parlamentarilor, informează AFP.

"Există mai mulţi spioni străini şi agenţi care operează împotriva intereselor australiene decât erau în toiul Războiului Rece", a declarat Michael Burgess, responsabil al agenţiei australiene de contraspionaj, Australian Security Intelligence Organisation (ASIO), scrie agerpres.ro.

Citește și: Precizare de ultimă oră! Raportare greșită a deceselor

Se întâmplă rar ca responsabili australieni ai serviciilor de contraspionaj să facă declaraţii, însă, în faţa a ceea ce ei consideră o ameninţare, au decis să încalce acest cod de tăcere.

Michael Burgess a explicat că membri ai comunităţilor străine stabiliţi în Australia sunt supravegheaţi şi hărţuiţi de guverne străine.

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

O anchetă desfăşurată de AFP a dezvăluit că uiguri în exil, ce provin din regiunea chineză Xinjiang (nord-vest), au fost luaţi drept ţintă în Australia şi în alte ţări. De asemenea, studenţi din Hong Kong înscrişi la universităţi australiene au afirmat că au fost ţinta unor intimidări, în condiţiile în care familiile lor rămase în fosta colonie britanică au fost ameninţate după manifestaţiile pro-democraţie de anul trecut.

În discursul său în faţa parlamentarilor, Burgess nu a citat explicit China. Cu toate acestea, el a subliniat că spionajul şi supravegherea de grupuri ce fac parte dintr-o diaspora echivalează cu "un atac împotriva suveranităţii Australiei". "Este inacceptabil ca persoane în Australia să fie intimidate, pentru simplul fapt că au pledat în favoarea reformelor democratice sau au criticat încălcări ale drepturilor omului", a subliniat el.

Citește și: DNA, lovitură cruntă pentru fostul ministru al sănătăţii. Suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie, în contextul comercializării de bunuri de uz medical

În ultimii ani, responsabili politici australieni au fost implicaţi în scandaluri după ce au acceptat donaţii din partea unor persoane cu legături cu Beijingul sau au fost acuzaţi că iau apărarea propagandei chineze.

Burgess a recunoscut că aceştia sunt luaţi drept ţintă pentru pentru "furtul secretelor noastre şi manipularea procesului nostru decizional". "Constatăm că serviciile de informaţii întreţin relaţii înşelătoare cu responsabili politici de toate nivelurile pentru a promova interesele unor ţări străine", a adăugat el.

Citește și: Lucia Hossu-Longin îi răspunde lui Alexandru Rafila: Nu este un atac la adresa PSD. Dumneavoastră prin candidatură ați produs deconspirarea numelui

Anul trecut, responsabilul precedent al ASIO, Duncan Lewis, a acuzat Beijingul că vrea "să preia controlul" asupra cercurilor politice prin "spionaj şi ingerinţă".

Autorităţile australiene afirmă că de la instalarea la putere a preşedintelui chinez Xi Jinping, în 2013, China şi-a intensificat eforturile pentru a influenţa politica externă a Australiei.

Citește și: Stenograme incendiare din interiorul PNL! Cum și-a executat Nelu Tătaru adversarul local .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.