Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă exodul din magistratură: Zeci de cereri de pensionare depuse în primele două săptămâni din 2022

Pentru al doilea an consecutiv, magistrații aleg să se pensioneze în primele săptămâni din an într-un număr tot mai mare. Dacă exodul a fost generat anul trecut de declarațiile ministrului Justiției de la acea dată, Stelian Ion, despre o posibilă creștere a vârstei de pensionare, anul acesta pensionările par să fie generate tot de incertitudinile cu privire la cadrul legal cu privire la drepturile financiare ale magistraților.

26 de judecători (2 de la ÎCCJ, 10 de la curți de apel, 10 de la tribunale și 4 de la judecătorii) și 10 procurori au obținut deja în 2022 decizii de pensionare din partea CSM. Lor li se vor adăuga încă 11 procurori în ședința Secției pentru procurori a CSM din 18 ianuarie. În total 47 de magistrați care și-au depus cereri de pensionare în primele două săptămâni din acest an.

În anul 2021, în primele 12 zile din ianuarie, 38 de magistrați și-au înregistrat la CSM cereri de pensionare, faţă de 5 judecători şi un procuror în aceeaşi perioadă a anului 2020.

În prezent, magistrații se pot pensiona după 25 de ani de activitate. Astfel, unii judecători și procurori au ajuns să se pensioneze la 48 sau 49 de ani. O prevedere legală în sensul introducerii posibilității de pensionare după 20 de ani de activitate a fost prorogată de mai multe ori.

Magistrații beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Dacă eliminarea pensiilor de serviciu nu poate fi făcută, fiind o garanție a independenței magistraților, în spațiul public se lansează periodic ideea creșterii vârstei de pensionare. Magistrații care capătă vocația de pensionare aleg astfel să iasă din sistem, punându-și la adăpost drepturile (odată câștigate, acestea nu mai pot fi tăiate).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.