Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă haosul în Spania: Stânga nu are majoritate pentru a guverna

PP spania

Liderul socialiştilor spanioli, Pedro Sanchez, a acceptat vineri să iniţieze o negociere comună cu celelalte formaţiuni de stânga pentru a încerca formarea unui guvern de coaliţie şi a depăşi astfel impasul politic rezultat în urma alegerilor legislative din luna decembrie, transmite agenţia EFE.

La negocieri vor lua parte patru formaţiuni parlamentare, respectiv Partidul Socialist (PSOE - 90 de deputaţi), stânga radicală Podemos (65 de deputaţi), partidul ecologist-comunist Stânga Unită (IU - 2 deputaţi) şi Compromis (partidul regionalist al Valenciei - 4 deputaţi). Data negocierilor nu a fost stabilită. Convenirea acestor discuţii cvadripartite survine după ce liderul Podemos, Pablo Iglesias, a renunţat la condiţiile puse lui Pedro Sanchez de a exclude partidul liberal Ciudadanos din orice negociere şi de a alege între stânga şi dreapta condusă de actualul premier în exerciţiu, conservatorul Mariano Rajoy.

Iglesias a decis să renunţe la respectivele condiţii după ce liderul partidului Stânga Unită, Alberto Garzon, i-a propus negocieri în acest format. Totuşi, liderul formaţiunii Podemos nu a renunţat şi la condiţia organizării unui referendum pentu autodeterminarea Cataloniei, cerere încă respinsă de socialişti. Deşi au ieşit pe primele două locuri în alegeri, cu 29% şi respectiv 22% din voturi, Partidul Popular (PP), condus de Rajoy, şi PSOE au obţinut un rezultat mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formaţiuni tradiţionale pierzând voturi în favoarea Podemos şi Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă. Prin urmare, fragmentarea noului legislativ de la Madrid nu a permis până în prezent alcătuirea unei majorităţi.

Premierul Rajoy a insistat după alegeri să fie reînvestit. Totuşi, atunci când regele Felipe i-a cerut să formeze noul executiv, el a declinat oferta, admiţând că nu este sprijinit de o majoritate parlamentară. Prin urmare, pe 1 februarie regele l-a desemnat pe liderul PSOE, Pedro Sanchez, să încerce alcătuirea unui guvern de coaliţie. Dar, din cauza condiţiilor puse de stânga radicală, Pedro Sanchez a avut până în prezent discuţii doar cu Mariano Rajoy, însă fără niciun rezultat. Dar chiar dacă se vor înţelege, nici cele patru partide de stânga nu pot forma împreună o majoritatea în legislativ, pentru o astfel de majoritate fiind nevoie de cel puţin 176 de mandate. Prin urmare, Pedro Sanchez tot are nevoie de sprijinul dreptei, sau cel puţin trebuie să convingă un anumit număr de deputaţi de dreapta să se abţină la votul de învestitură pentru a-şi putea valida guvernul.

În plus, el are termen până pe 2 martie să propună un guvern susţinut de o coaliţie. Dacă nu obţine atunci un vot favorabil în parlament, poate cere să se repete votul în următoarele două zile, iar dacă tot nu reuşeşte să-şi treacă guvernul va fi iniţiat procesul legislativ pentru organizarea alegerilor anticipate, ce ar urma să se desfăşoare în cursul verii, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.