Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă protestele în Liban: mii de libanezi au demonstrat duminică în a patra săptămână consecutivă

US News & World Report
Liban proteste

Mii de libanezi au demonstrat duminică, în a patra săptămână consecutivă, împotriva clasei conducătoare, în timp ce un nou guvern se lasă încă aşteptat şi criza economică se agravează, la două săptămâni de la demisia premierului sub presiunea străzii, relatează AFP, informează Agerpres.

Citește și: Polonia a încălcat Dreptul Comunitar. Este verdictul Curţii Europeane de Justiție

Libanul este marcat din 17 octombrie de un protest fără precedent împotriva întregii clase conducătoare, considerată coruptă şi incapabilă să pună capăt unei crize economice profunde.

Protestul a dus la demisia primului ministru Saad Hariri pe 29 octombrie, dar negocierile pentru formarea unui nou guvern trenează.

Denumită "Duminica determinării", ziua a fost marcată de mitinguri masive în mai multe oraşe din ţară încă din cursul după-amiezii.

În Beirut, precum şi în Saida şi Tir (la sud), dar şi la Tripoli (nord), rândurile protestatarilor s-au îngroşat la începutul serii. Fluturând steaguri libaneze, protestatarii au cerut în special să se accelereze formarea unui guvern format din tehnocraţi independenţi.

Miercuri, Banca Mondială a cerut autorităţilor să formeze un nou guvern cât mai curând posibil, avertizând împotriva unei "recesiuni mai profunde" în caz de impas.

Liderul Hezbollah, o personalitate influentă a politicii libaneze, urmează să susţină luni un discurs televizat foarte aşteptat. Hassan Nasrallah a ignorat ideea unui guvern format exclusiv din tehnocraţi, aşa cum cere strada.

În aşteptarea unui guvern, temerile unei crize bancare cresc în rândul populaţiei.

În primele două săptămâni ale mişcării de protest, băncile au rămas închise, iar după redeschiderea lor au întărit restricţiile privind retragerile şi schimburile în dolari.

Sâmbătă, preşedintele Michel Aoun s-a întâlnit cu miniştrii finanţelor şi economiei, precum şi cu guvernatorul Băncii Centrale şi cu preşedintele Asociaţiei băncilor.

Un comunicat publicat după întâlnire a cerut populaţiei să nu intre în panică, subliniind că depozitele bancare sunt în siguranţă.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.