Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contră a lui Zelenski pentru Macron: `Este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun`

Ukrainian Presidential Press Office

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns miercuri lipsa unui termen concret în ceea ce priveşte promisiunea aderării ţării sale la Uniunea Europeană şi a spus că ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă, relatează EFE preluat de Agerpres.

„Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun”, a declarat Zelenski prin videoconferinţă în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris.

Preşedintele ucrainean a subliniat în acest discurs că nu se poate ca Ucraina să fie acceptată în UE şi în acelaşi timp să nu fie inclusă în blocul comunitar: „Nu putem sta într-o incertitudine continuă. Ar fi ca într-un cuplu, care trăieşte împreună de ani de zile, iar unul îi promite celuilalt că se vor căsători. Toate acestea nu sunt decât o promisiune şi intervine incertitudinea”.

Amintim că președintele francez Emmanuel Macron a propus crearea unei „comunități politice europene” care ar putea permite tuturor țărilor din afara Uniunii Europene, în special Ucrainei, de a se alătura, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura „zeci de ani”.

​​Zelenski: „O greşeală că NATO nu a făcut loc Ucrainei mai devreme”

În acelaşi timp, Zelenski şi-a exprimat convingerea că dacă Ucraina ar fi făcut parte din Alianţa Nord-Atlantică înainte de începerea invaziei ruse, lansată la 24 februarie, nu ar fi existat acum niciun război. „A fost o greşeală că NATO nu a făcut loc Ucrainei mai devreme”, a spus el.

În opinia sa, aderarea ţării sale la Alianţă ar fi în beneficiul tuturor şi i-ar întări pe ceilalţi, pentru că armata ucraineană şi-a demonstrat deja capacitatea în acest război.

Preşedintele ucrainean a precizat că acest conflict se va încheia doar atunci când „Ucraina îşi va recupera ceea ce îi aparţine, teritoriul său”, subliniind că Rusia şi ţara sa nu pot fi tratate cu aceeaşi măsură în acest război. „Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei într-un mod foarte concret, iar noi am ripostat”, a explicat el.

​​Zelenski: Rusia trebuie făcută să înţeleagă că „pedeapsa este inevitabilă”

„Cu fiecare nouă Bucha, cu fiecare nou Mariupol şi cu fiecare nouă atrocitate scade voinţa şi posibilitatea de a negocia şi de a ajunge la o soluţie pe cale diplomatică”, a afirmat Volodimir Zelenski, referindu-se la oraşele devastate de armata rusă.

Zelenski, care a răspuns la întrebările studenţilor, a menţionat că Rusia trebuie aşezată la masa negocierilor şi făcută să înţeleagă că „pedeapsa este inevitabilă” şi că tot ceea ce face „va duce la un viitor catastrofal” pentru ea.

El a cerut sancţiuni preventive pentru a descuraja Rusia de la eventuala utilizare a armelor sale nucleare şi a subliniat că valul de ucraineni care s-au refugiat în restul Europei este temporar, deoarece „95% dintre aceştia doresc să se întoarcă acasă cât mai curând posibil”.

„Sunt persoane plecate temporar. UE nu ar trebui să se teamă de un mare val de imigraţie permanentă”, a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.