Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contractul de finanţare pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Oradea a fost semnat marţi

calorifer

Peste 66.000 de gospodării şi mai mult de 1.900 de consumatori non-casnici vor fi beneficiarii unui proiect în valoare de 133,97 milioane de lei, care vizează reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului Oradea şi este finanţat în mare parte cu fonduri europene.

"Contractul de finanţare pentru proiectul 'Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009 - 2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice - Etapa III' a fost semnat astăzi (marţi, n.r), la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de către secretarul de stat Carmen Moraru şi primarul oraşului Oradea, Ilie Bolojan. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 20120 (POIM) şi are o valoare de 133,97 milioane lei (din care 113,87 fonduri europene). (...) De investiţia asigurată prin contractul de finanţare semnat astăzi vor beneficia 66.409 consumatori casnici (gospodării) şi 1.981 consumatori non-casnici, din care: 1.799 companii comerciale şi 182 instituţii publice din Oradea, printre care şcoli, grădiniţe, spitale, sediile unor autorităţi publice locale etc", se precizează într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, remis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, demersul propus de Primăria Municipiului Oradea reprezintă continuarea a două proiecte anterioare, finanţate din POS Mediu şi POIM, având drept obiectiv finalizarea reabilitării reţelei de transport şi modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică Oradea (SACET).

Citește și: UniCredit NU va mai finanța extracţia de cărbune destinat producţiei de energie, începând din 2023

În urma derulării acestui proiect, vor fi reabilitate reţele de termoficare primară (23.100 kilometri), reţele de termoficare secundară (1.100 km) şi 42 puncte termice. De asemenea, vor fi instalate 39 minipuncte termice.

"Ne bucurăm că am putut contribui cu fonduri europene, prin efortul echipei POIM, la ceea ce a devenit astăzi cel mai performant sistem de termoficare din România", a declarat Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

La rândul său, primarul de la Oradea, Ilie Bolojan, a arătat că proiectul, alături de celelalte două derulate, va face posibil ca mare parte a reţelei oraşului să fie reabilitată, ceea ce va duce la eliminarea avariilor mai lungi de 24 ore, reducerea cu 35% a pierderilor de reţea şi la asigurarea, în următorii ani, a unui preţ acceptabil pentru populaţie.

Potrivit MFE, Oradea este singurul oraş din România care nu a pierdut clienţi în sistemul de termoficare centralizat. Mai mult, numărul de apartamente racordate la sistemul centralizat a crescut de la 61.500 locuinţe, în anul 2014, la 67.000, în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.