Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contrar aşteptărilor, Brexitul nu va fi prea mult afectat de decizia Curţii Supreme - VIDEO

Premierul britanic Theresa May va putea merge mai departe cu planurile de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană în ciuda deciziei Curţii Supreme de a obliga guvernul să ceară acordul Parlamentului pentru declanşarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, scrie Reuters într-o analiză publicată marţi, potrivit agerpres.

Mai mult, sunt şanse mari ca Articolul 50 să fie declanşat înainte de sfârşitul lui martie, aşa cum îşi doreşte premierul Theresa May.

Citeşte şi: Theresa May PIERDE la Curtea Supremă. Brexitul nu se poate face fără acordul Parlamentului

Chiar dacă judecătorii celei mai înalte autorităţi judecătoreşti din Marea Britanie au decis că parlamentul trebuie să îşi dea consimţământul cu privire la începerea negocierilor de doi pentru Brexit, acest lucru nu va duce la întârzieri majore, ala cum şi-ar dori unii investitori sau suporteri ai UE.

Motivul este că opoziţia britanică este divizată.

"Nu vom bloca Articolul 50", a afirmat săptămâna trecută liderul laburist Jeremy Corbin care a făcut campanie împotriva Brexitului. "Tuturor deputaţilor laburişti li se va cere să voteze în acest fel săptămâna viitoare, sau oricând va avea loc acest vot."

Nu toţi colegii lui Corbyn vor vota cum le spune el, însă May ar putea obţine voturile de care are nevoie.

Însă ceea ce ar putea facilita decizia Curţii Supreme este să fie evitat un Brexit dur, care pune limitarea imigraţiei deasupra accesului la piaţa unică. În acest fel membrii parlamentului vor avea mai mult control asupra procesului de negociere şi asupra acordului final.

Miniştri din cabinetul conservator al lui May care se aşteptau să piardă procesul au venit deja cu opţiuni, inclusiv un proiect legislativ scurt care ar putea fi trimis imediat Camerei Comunelor.

Deşi înainte de referendumul din iunie marea majoritatea a parlamentarilor din camera inferioară îşi doreau ca Marea Britanie să rămână în UE, cei mai mulţi, mai ales cei din Anglia şi Ţara Galilor, spun acum că vor vota pentru declanşarea negocierilor.

Parlamentarii au susţinut într-un vot fără caracter obligatoriu propunerea lui May în decembrie 2016 de a începe negocierile înainte de începutul lui aprilie.

Laburiştii, însă, au o problemă însă cu electoratul lor, format mai ales din clasa muncitoare, care au votat pentru părăsirea UE şi care au fost atraşi de partide eurosceptice în ultimii ani.

Citeşte şi: Chelsea Clinton sare în apărarea lui Barron Trump - FOTO

Deşi nu va bloca Brexitul, Corbyn, el însuşi un critic al UE timp de mulţi ani, a spus că va lupta ca Marea Britanie să aibă acces la piaţa liberă, respectând condiţia unui management rezonabil al migraţiei.

Laburiştii ar putea încerca amendarea oricărui proiect legislativ cu ajutorul mai multor conservatori care se opun unui Brexit dur şi alte partide mai mici precum Naţionaliştii Scoţieni sau Liberal-democraţii.

Cea mai mare ameninţare vine din partea camerei superioare a Parlamentului, Camera Lorzilor, unde majoritatea parlamentarilor se opun Brexitului şi care nu depind de electorat.

Dacă membrii Camerei Lorzilor votează împotriva declanşării negocierilor, planurile pentru Brexit ale guvernului May ar putea fi afectate drastic.

Însă May este încrezătoare că Parlamentul va fi de partea guvernului pentru că membrii Camerei Lorzilor nu ar risca declanşarea unei crize constituţionale pe motiv că membrii nealeşi ai unei camere a Parlamentului s-ar opune voinţei alegătorilor, exprimată prin referendum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.