Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controversă după o decizie a Curţii din Italia: Imigranţii să se adapteze valorilor occidentale

ciocanel judecator

Curtea de Casaţie a Italiei a confirmat condamnarea unui indian sikh pentru purtarea pumnalului ritual, subliniind că imigranţii trebuie să se adapteze valorilor occidentale, transmit DPA şi AFP. În martie 2013, acest sikh a fost arestat la Goito, în apropiere de Mantova, şi condamnat la 2.000 de euro amendă pentru port de armă neautorizat, pentru că avea asupra lui un 'kirpan', un pumnal sacru cu o lungime de 18 cm, pe care bărbaţii de această religie trebuie să-l poarte în permanenţă.

Decizia Curţii de Casaţie, emisă luni şi publicată oficial marţi, a declanşat o dezbatere la nivel naţional într-o ţară cu o creştere rapidă a populaţiei de origine străină şi în contextul presiunii valului de migranţi care traversează Mediterana. 'Este esenţial pentru un imigrant să-şi adapteze valorile proprii la valorile lumii occidentale, unde a decis în mod liber să se integreze, şi să verifice în avans dacă are un comportament compatibil' cu normele locale, a explicat instanţa supremă italiană, 'Nu este tolerabil ca ataşamentul faţă de propriile valori, chiar dacă legale potrivit dreptului din ţara de origine, să conducă la încălcarea în mod conştient a celor ale societăţii de primire', a subliniat Curtea.

Verdictul stabileşte astfel un important precedent juridic şi ar putea fi folosit ca argument de promotorii limitării vălului islamic. Decizia Curţii a fost salutată de liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, cu următoarea postare pe Facebook: 'Dacă o spune Liga, e rasism, dar chiar şi în acest caz am avut dreptate: ori te integrezi, ori pleci înapoi acasă!'. Potrivit lui Cesare Mirabelli, fost preşedinte al Curţii de Casaţie, judecătorii au avut dreptate să respingă apelul din raţiuni de securitate, însă au intrat pe un 'teritoriu dificil' prin invocarea valorilor occidentale în motivarea deciziei, conform Agerpres.

În Italia trăieşte a doua cea mai numeroasă comunitate sikh din Europa, de circa 60.000-70.000 de persoane. Vălul integral şi burka sunt interzise de puţin timp în spitalele şi clădirile publice din regiunile Lombardia şi Veneto, conduse de Liga Nordului, care vrea să extindă măsura la nivel întregii ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.