Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controversă politică în Germania: CDU cere cooperarea cu extrema dreaptă AfD

merkel cdu csu

Mai mulţi politicieni din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) au cerut marţi cooperarea la nivel regional cu Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreaptă) în landul Thuringia - o propunere contrară poziţiei cunoscute a partidului condus de cancelarul Angela Merkel, transmite DPA potrivit Agerpres

CDU a suferit luna trecută o înfrângere în alegerile din Thuringia, unde s-a clasat pe locul al treilea, în urma AfD; victoria a revenit formaţiunii de extremă stânga Die Linke.

Într-o scrisoare la care a avut acces DPA, 17 membri "conservatori" ai CDU resping în continuare o coaliţie cu AfD sau cu Die Linke, însă cer partidului lor să negocieze cu "TOATE partidele alese democratic" în parlamentul landului din centrul Germaniei, pentru a vedea "dacă şi cum se poate forma un guvern stabil în Thuringia".

Sugestia a fost criticată de Consiliul Central al Evreilor din Germania. DPA reaminteşte că AfD a fost acuzată - inclusiv de comisarul german pentru problema antisemitismului - de incitare la ură împotriva evreilor."Politicienii locali ai CDU din Thuringia care doresc deschidere faţă de dialogul cu AfD acţionează iresponsabil. Deoarece contribuie la perceperea AfD ca acceptabilă social", a declarat preşedintele consiliului, Josef Schuster, ziarului Tagesspiegel.

Secretarul general al CDU la nivel naţional, Paul Ziemiak, a declarat că decizia luată de partid în decembrie anul trecut, de a respinge coaliţiile sau alte forme similare de cooperare cu Die Linke şi AfD este obligatorie pentru toţi. "AfD seamănă ură şi încearcă să divizeze ţara. Consider că dezbaterea despre cooperarea cu AfD în Thuringia este absurdă!", a spus el, adăugând că sunt în joc "valori şi principii", nu considerente strategice, şi că membrii CDU care sunt de altă părere trebuie să se gândească dacă şi-au ales corect partidul.

Raymond Walk, secretar general al Uniunii Creştin-Democrate la nivelul landului, s-a pronunţat de asemenea împotriva oricărei cooperări cu cele două partide extremiste. El a subliniat că liderul regional al CDU, Mike Mohring, doreşte o "alianţă a centrului" cu Partidul Social-Democrat (SPD, de centru-stânga) şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP), de orientare economică liberală.

O astfel de alianţă ar duce însă la formarea unui guvern minoritar, care ar avea nevoie de sprijinul unei majorităţi în parlamentul Thuringiei. Situaţia ar fi aceeaşi şi în cazul unei coaliţii SPD-Die Linke-Verzi, arată DPA. Walk a anunţat că CDU va analiza miercuri opţiunile posibile.

Conform publicaţiei Ostthueringer Zeitung, semnatarii scrisorii către CDU sunt apropiaţi ai parlamentarului local Michael Heym, care a declarat săptămâna trecută, referitor la AfD, că "nu facem nicio favoare democraţiei dacă respingem un sfert din alegători". El a susţinut că în Thuringia ar trebui luată în considerare o coaliţie AfD-CDU-FDP, ceea ce i-a determinat pe mai mulţi politicieni creştin-democraţi să ceară excluderea sa din partid.

Lars Klingbeil, secretarul general al SPD - formaţiune care abia a depăşit pragul de reprezentare parlamentară de 5% în Thuringia - a făcut apel la lidera naţională a CDU Annegret Kramp-Karrenbauer să intervină împotriva începerii unor negocieri cu AfD. "Digul dinspre dreapta al CDU are tot mai multe fisuri. E timpul să le opriţi", a scris el pe Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.