Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controverse în cadrul UE după moartea lui Fidel Castro

obama cuba-720x340

Comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmström l-a numit sâmbătă "dictator" pe liderul revoluţiei cubaneze Fidel Castro, decedat vineri noaptea, şi s-a arătat surprinsă de "omagiile" care i se aduc, transmite EFE, potrivit agerpres.

"Fidel Castro a fost un dictator care şi-a oprimat poporul timp de 50 de ani. Mă surprinde să ascult toate omagiile în ştirile de astăzi", a scris politiciana suedeză pe contul său de Twitter. 

Malmström se demarchează astfel de comunicatul difuzat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care şeful executivului european afirma că, odată cu decesul lui Castro, lumea pierde "un om care pentru mulţi a fost un erou". 

În luări de poziţie separate, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini, au dat asigurări că Europa va susţine poporul cubanez. "Fidel Castro a marcat Cuba, America Latină şi politica internaţională. Se închide un capitol al istoriei", a scris Schulz pe Twitter, în timp ce Mogherini a apreciat într-un comunicat că Fidel Castro era "un bărbat hotărât şi deopotrivă o personalitate istorică". 

Spre deosebire de Juncker, Schulz şi Mogherini, şefa grupului Stânga Unită din Parlamentul European, Gabi Zimmer, a mers chiar mai departe, făcând aluzie la situaţia drepturilor omului din Cuba, dar lăudându-l în acelaşi timp pe Fidel Castro, care a sădit "idealurile socialismului în milioane de persoane". 

"Ne vom aminti de Castro ca de un om care a crezut în idealurile socialiste şi un apărător al autodeterminării popoarelor. (...) Datorită viziunii şi conducerii lui Castro, Cuba are astăzi unul dintre cei mai buni indici de dezvoltare umană din regiune, cu sistemul sanitar şi de educaţie gratuite. (...) Sperăm să continuăm să conlucrăm cu poporul şi guvernul cubanez pentru a pune capăt definitiv embargoului american şi a sprijini paşii către reformele democratice", a menţionat politiciana germană într-un comunicat de presă. 

La rândul său, echipa de relaţii internaţionale a Stângii Unite a menţionat într-un comunicat "angajamentul şi lupta neobosită" ale lui Fidel Castro pentru suveranitatea şi bunăstarea socială a poporului cubanez. 

"Alături de hotărârea sa de nezdruncinat, valorile egalităţii, justiţiei sociale, libertăţii şi demnităţii pe care le reprezintă socialismul au făcut din Fidel un exemplu revoluţionar pentru noi toţi", se menţionează în comunicatul citat, care mai vorbeşte despre "angajamentul faţă de internaţionalism" al lui Castro care l-a făcut "să conducă lupta împotriva imperialismului american şi pentru integrarea popoarelor din America Latină", ceea ce a dat naştere Comunităţii Statelor Latino-Americane şi din Caraibe (CELAC).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.