Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controverse în Ungaria, după ce s-a aflat că Rusia mută o importantă instituție la Budapesta

Russian Prime Minister Vladimir Putin meets with Hungarian Prime Minister Viktor Orban

Controverse în Ungaria după ce presa a dezvăluit care vor fi privilegiile de care vor beneficia din partea guvernului Orban angajații unei instituții din Rusia care își va muta sediul la Budapesta.

Digi24:

Banca Internațională de Investiții a Rusiei, ce urmează să-și mute sediul din Moscova la Budapesta, primește de la guvernul ungar privilegii și imunități de-a dreptul alarmante. Jurnaliștii de la index.hu arată că în acordul de stabilire a noului sediu, banca Rusiei va beneficia de drepturi chiar și mai avantajoase decât cele ale unei ambasade - toți angajații, dar și colaboratorii lor vor avea imunitate diplomatică, deși nu au acest statut.
Practic, statul ungar îi va pune la dispoziție clădirile și facilitățile cerute și toate costurile - inclusiv renovarea, închirierea unor spații și paza - vor fi asigurate din bani publici, adică sunt costuri suportate chiar de cetățenii Ungariei. Autoritățile statului ungar nu vor avea voie să intre în clădire dacă nu li se permite accesul, va fi o adevărată fortăreață bancară, care va fi păzită de un număr suficient de polițiști și ofițeri, pe care Guvernul trebuie să-i pună la dispoziția băncii rusești. Inclusiv aceștia vor avea voie să intre în clădire doar pe bază de invitație.
Noul sediu va beneficia de imunitate în cazul oricăror proceduri de expropriere, activele băncii nu se vor afla sub incidența restricțiilor, reglementărilor sau altor forme de control din partea autorităților. Practic, banca nu va putea fi investigată, controlată sau monitorizată în niciun fel. De asemenea, va fi scutită de la plata taxelor și comisioanelor legate de exportul-importul de diverse servicii.
Jurnaliștii din Ungaria se întreabă, în acest context, cum de a acceptat Guvernul aceste condiții. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Cea mai mare delegaţie americană – cu vicepreşedintele Pence, fostul vicepreşedinte Biden şi secretarul de stat Pompeo în prim plan – şi cel mai bun discurs al doamnei Merkel, o delegaţie rusă relevantă cu Maria Zaharova şi ministrul de Externe Serghei Lavrov şi o prezenţă chineză de prim plan. A lipsit doar Emmanuel Macron – prins acasă în bătăliile sale cu vestele galbene şi noua confruntare cu Italia lui Salvini – dar mai ales Marea Britanie, reprezentată de ministrul Apărării, dar altfel foarte silenţioasă, în mlaştina creată de nesfârşita epopee a Brexitului.
Prohod prematur pentru ordinea liberală
Şi da, am văzut un prohod prematur al lumii liberale, al multilateralismului, al relaţiilor internaţionale bazate pe reguli şi al securităţii bazată pe cooperare şi apărare colectivă. Am văzut chiar din programul conferinţei o asumare a spargerii lumii liberale şi ordinii globale în cioburi, cu fatidica întrebare Cine culege cioburile? Am văzut presa speculând de la afirmaţia Politico despre Conferinţa de In-Securitate de la Munchen la acuzaţia că SUA intră în siajul autocraţiilor, cu retragerea din multilateralism şi relansarea în politica de mare putere în formule unilaterale.
Acest adevărat prohod al lumii liberale a fost amplu şi generos contrazis de evoluţii din cadrul conferinţei. Am văzut rupturi mai mari între europenii de diferite apartenenţe politice ca şi între americanii prezenţi – Mike Pence versus Joe Biden, care a anunţat că vor repara lumea după schimbarea lui Trump – decât între reprezentanţii celor două maluri ale Atlanticului. Mai mult, cred că înmormântarea ordinii liberale a fost decretată prea devreme, iar abordarea e defetistă şi tezistă. Depinde cât şi de unde vrea fiecare să privească realitatea înconjurătoare.
Mai întâi, s-a vădit că diferenţele între cele două maluri ale Atlanticului sunt, de fapt, de manieră. De manieră şi de tactică, de formula de abordare – mai macho peste Ocean, mai diplomatică şi cu mănuşi, în Europa. Apoi devine unanim acceptată realitatea că nu există un leadership credibil şi acceptat la nivelul lumii Occidentale, Donald Trump reclamând postura în numele Americii şi puterii sale, dar dorind să alinieze toate statele în spatele unor politici şi abordări agresive cu care nu sunt de acord mai întâi chiar consilierii şi oamenii din administraţie, nu America în sine, darămite să o accepte liderii europeni.(Mai multe detalii AICI)

Business Magazin:

Acuzaţiile vin după ce parlamentul şi-a folosit puterea legală pentru a confisca documentele interne ale Facebook, deoarece Mark Zuckerberg, directorul executiv al acesteia, a refuzat să răspundă la întrebări în faţa reprezentanţilor instituţiei anul trecut, obstrucţionând ancheta. „Facebook trebuie să îşi schimbe în mod semnificativ modelul de afaceri şi practicile pentru a menţine încrederea", se arată în raport. Acesta arată, de asemenea, că Facebook a lucrat pentru a „înfometa” alte companii, cum ar fi compania de tehnologie Six4Three.
Raportul acuză şi alte reţele sociale de intenţia de „monopolizare”: „Companiile ca Facebook nu ar trebui lăsate să acţioneze precum nişte în lumea online, condiderându-se deasupra şi în afara legii. Guvernul ar trebui să ia în considerare impactul acestui monopol asupra democraţiei şi lumii politice”, au spus reprezentanţii comitetului, citaţi de Daily Mail. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.