Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi controverse la Spitalul Colentina: bolnavii cronici nu pot fi tratați pentru că sunt 88 de bolnavi de coronavirus

Ro Health Review
UPU spital

Primăria Capitalei şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) cer autorităţilor competente redeschiderea Spitalului Colentina pentru pacienţii cronici.

Citește și: Fără bani de alocații și pensii, Guvernul Orban a găsit 1 miliard de lei pentru primării .

"Considerăm că, în acest moment, sunt îndeplinite toate condiţiile pentru redeschiderea Spitalului Clinic Colentina unei activităţi normale, lucru cerut insistent, pe o singură voce, de miile de pacienţi cronici care nu au acces la tratament şi de întreg personalul medical din spital. Alături de ei, Primăria Capitalei şi ASSMB cer autorităţilor competente o decizie rapidă: Redeschideţi Spitalul Clinic Colentina! Nu vă jucaţi cu vieţile pacienţilor! Aşteptăm cu încredere ca noul termen stabilit de conducerea Ministerului Sănătăţii să fie respectat de DSP Bucureşti, iar avizul de funcţionare al Spitalului Clinic Colentina să fie eliberat în cursul zilei de joi, 25 iunie!", potrivit unui comunicat al PMB.

Conform comunicatului, Primăria Capitalei, prin ASSMB, este pregătită să ia şi în continuare toate măsurile necesare şi să asigure toate mijloacele pentru redeschiderea Spitalului Clinic Colentina pentru pacienţii cronici, în cele mai bune condiţii, aşa cum a făcut-o şi pe perioada celor aproape trei luni în care unitatea sanitară a îngrijit doar pacienţi COVID-19.

Sume substanţiale au fost alocate din bugetul local pentru a asigura buna funcţionare a unităţii şi protecţia pacienţilor şi a personalului medical pe toată perioada în care Spitalul Colentina este spital suport COVID. Suma de 1.270.610 lei a fost cheltuită pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie, iar 1.034.560 de lei au mers către acoperirea costurilor de cazare în regim hotelier şi masă (catering) pentru sutele de medici şi asistenţi medicali care, pentru a-şi proteja familiile de COVID-19, nu au putut merge acasă pe perioada ultimelor luni, se arată în comunicat.

Aceste sume se adaugă bugetului de 1.500.000 de lei, alocat direct Spitalului Clinic Colentina, din care au fost acoperite alte cheltuieli legate de asigurarea materialelor de protecţie şi a hranei pacienţilor, menţionează PMB.

Conform sursei citate, pe 15 iunie a fost depusă o solicitare de către conducerea Spitalului Clinic Colentina la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii (MS), în vederea obţinerii avizului de funcţionare.

"Până acum, în ciuda tuturor insistenţelor noastre, a petiţiei lansate public de personalul medical din spital şi de asociaţiile de pacienţi cronici din toată ţara, nu există încă niciun răspuns din partea DSP Bucureşti, în afara unor unei vizite de evaluare la spital, în data de 16 iunie şi a unui control inopinat, 'executat' duminică, 21 iunie, la ceas de noapte", afirmă PMB.

Potrivit sursei citate, pe, 23 iunie, la sediul Ministerului Sănătăţii (MS) a avut loc o întâlnire în cadrul căreia conducerile ASSMB şi Spitalului Colentina au prezentat, încă o dată, toate argumentele în favoarea redeschiderii porţilor spitalului pentru zecile de mii de pacienţi cronici, care nu mai pot beneficia de tratament după desemnarea acestei unităţi sanitare, de către MS, drept spital suport COVID, la începutul lunii aprilie.

Conform Municipalităţii, este "mai mult decât ciudat" că Spitalul Colentina a fost considerat "perfect pregătit să primească, peste noapte, pacienţi COVID-19", dar "brusc nu mai este la fel de pregătit" să desfăşoare, din nou, activitatea normală, pe care o derula cu mult succes în perioada anterioară desemnării sale ca spital suport COVID.

PMB solicită Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), instituţia care se ocupă de acreditarea unităţilor sanitare din România, să se alăture demersului de reluare a activităţii normale a Spitalului Clinic Colentina.

În prezent, la Spitalul Clinic Colentina sunt internaţi 88 de pacienţi COVID-19, iar în total, de la începutul perioadei de pandemie, aici au fost internate mai puţin de 600 de persoane. După apariţia noilor reglementări, care permit externarea pacienţilor asimptomatici după 10 zile de la internare, numărul pacienţilor COVID-19 din spital va coborî de 70, precizează PMB.

În 2019, Spitalul Clinic Colentina a asigurat servicii medicale pentru 30.108 pacienţi - spitalizare continuă, 61.473 pacienţi - spitalizare de zi, iar în ambulatoriul de specialitate au fost acordate 113.894 consultaţii, a adăugat PMB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.