Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cooperare 'fără precedent' între serviciile de informaţii israeliene şi egiptene

egipt sinai atentat

Israelul întreţine o cooperare "fără precedent" cu serviciile de informaţii egiptean şi iordanian pentru a lupta împotriva grupărilor jihadiste ca Statul Islamic (SI), a afirmat miercuri numărul doi al armatei israeliene, citat de AFP. 

Există "un sentiment puternic în regiune... că trebuie să lăsăm deoparte neînţelegerile şi să ne concentrăm asupra intereselor noastre reciproce şi să acţionăm concertat" pentru a combate ameninţarea jihadistă, a declarat adjunctul şefului de stat-major al armatei israeliene, generalul Yair Golan. 

El s-a referit la "nivelul de cooperare fără precedent" în domeniul informaţiilor. 

"Este însă vorba despre cooperare între agenţii şi nu voi vorbi despre reconciliere între popoare", a adăugat Yair Golan în cursul unei conferinţe de presă pentru jurnaliştii străini. 

Egiptul şi Iordania sunt singurele ţări arabe care au semnat tratate de pace cu Israelul, însă relaţiile lor sunt tensionate, în special din cauza sprijinului acordat de aceste ţări cauzei palestiniene. 

În martie, un deputat egiptean a fost dat afară din parlament după ce a fost văzut cu un diplomat israelian în cursul unui dineu la domiciliul acestuia. 

Jihadiştii prezenţi în peninsula egipteană Sinai, la frontiera cu Israelul, au depus jurământ de supunere faţă de SI, care controlează vaste regiuni din Irak, Siria şi din Libia. 

Iordania, ţară care se învecinează cu Israelul, Irakul şi Siria, luptă de mai mulţi ani împotriva extremiştilor locali şi face parte din coaliţia americană care desfăşoară lovituri aeriene contra SI. 

Yair Golan a repetat că Israelul va controla cu o vigilenţă extremă punerea în aplicare de către Iran a acordului privind programul său nuclear încheiat anul trecut cu marile puteri. 

Iranul susţine Hezbollahul libanez a cărui capacitate militară întărită îngrijorează Israelul, a menţionat generalul Yair Golan. 

El a ţinut să atragă atenţia că acest fapt poate duce la un "război adevărat" care, în opinia sa, "nu va fi limitat doar la Liban" şi care va antrena un răspuns sever din partea Israelului. 

Din cauza prezenţei combatanţilor Hezbollah în zone locuite de civili, "este imposibil să elimini această ameninţare fără să provoci pagube importante infrastructurii libaneze şi locuinţelor", a mai afirmat generalul israelian. 

"Dacă se compară această situaţie cu ce am cunoscut în trecut, este vorba fără îndoială de ameninţarea cea mai gravă care a planat vreodată asupra ţării noastre", a subliniat Yair Golan. 

În 2006, Israelul şi Hezbollahul s-au înfruntat direct în Liban, război soldat moartea a circa 1.200 de libanezi, mai ales civili, şi aproape 160 de israelieni, majoritatea militari. 

Experţii sunt de părere că desfăşurarea de către Hezbollah a mii de luptători în Siria a limitat capacitatea acestei organizaţii de a desfăşura un atac asupra Israelului.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.