Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coralii sunt ameninţaţi cu dispariţia în insulele franceze din Oceanul Indian

Afluent
corali

Coralii se confruntă cu un "nivel semnificativ de ameninţare" cu dispariţia în insulele franceze din Oceanul Indian: 15% din aceste specii sunt în pericol în La Réunion, 12% în Mayotte şi 6% în Insulele Eparses, potrivit unui studiu publicat joi şi citat de AFP.

"Încălzirea globală este una dintre principalele ameninţări" la adresa coralilor, afirmă Comitetul francez al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN). El subliniază că aceasta "are drept rezultat o creştere a temperaturii apei mării la suprafaţă, determinând albirea coralilor în sezonul cald" care poate conduce la "moartea acestora atunci când fenomenul este intens şi continuă prea mult timp".

O altă ameninţare majoră la adresa coralilor este deteriorarea calităţii apelor de coastă. Studiul atrage atenţia în mod special asupra "efectelor cumulate ale creşterii urbanizării litoralului, ale deversărilor de ape reziduale şi ale poluării agricole", alături de cele ale viiturilor cauzate de defrişări.

În cele din urmă, impactul diverselor boli ale coralilor şi al cicloanelor se adaugă la presiunile suferite de aceştia, subliniază UICN, care alcătuieşte Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie din Franţa.

Anumite specii sunt extrem de sensibile la presiunile de origine umană, precum Stylophora pistillata, în prezent clasificată drept "în pericol critic" în La Réunion, subliniază studiul.

"Dispariţia coralilor va reprezenta o problemă mult mai mare pentru sănătatea şi vitalitatea oceanelor", a declarat Florian Kirchner, un responsabil din cadrul UICN.

"Coralii au un rol major în reînnoirea faunei în oceane", a amintit el, deoarece "servesc drept refugiu şi adăpost pentru un număr mare de specii de peşti". De asemenea, ei protejează coastele împotriva evenimentelor naturale violente, precum cicloanele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.