Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CORDIALITATE Franţa-Venezuela - Macron l-a primit pe posibilul succesor la fotoliul de preşedinte al Venezuelei

Business-Review EU
Juan Guaido

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit la Palatul Elysée pe Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale venezuelene, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări şi care încearcă să-l îndepărteze de un an de la putere pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, relatează AFP, citată de news.ro.

Macron, care a anunţat vineri pe Twitter că a avut o ”discuţie constructivă” cu Guiado, a postat o fotografie în care îi strânge mâna opozantului venezuelean.

Juan Guaido a efectuat o vizită la Paris după ce a fost primit de către premierul britanic Boris Johnson la Londra şi a participat la Forumul Economic Mondial (WEF) de la davos, în Elveţia.

Întâlnirea cu Macron a fost anunţată anterior de preşedinţia franceză.

Juan Guaido reclamă organizarea unor noi alegeri prezidenţiale în ţara sa, acuzând că că alegerile din 2018, care i-au permis lui Nicolas Maduro să rămână la putere au fost pătate de ”fraude”. El a fost reales preşedinte al Parlamentului unicameral venezuelean la 5 ianuarie, însă puterea chavistă nu recunoaşte acest vot.

Citeşte şi: Bilanț NEGRU în urma cutremurului care a zguduit Turcia: Zeci de morți și sute de răniți

”Franţa susţine organizarea rapidă a unor alegeri prezidenţiale libere şi transparente  în Venezuela, a mai scris Macron pe Twitter.

Franţa face parte dintre cele peste 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte, care îl recunosc pe Guaido preşedinte interimar al acestei ţări sud-americane.

”AVEM NEVOIE DE AJUTORUL VOSTRU”

Răspunzându-i pe Twitter lui Macron, ministrul de Externe al lui Maduro Jorge Arreaza îl interpelează pe preşedintele francez pe tema ”represiunii” manifestaţiilor care au avut loc în ultimele luni în Franţa.

”Un Guvern surd şi arogant (...) nu poate da lecţii de democraţie nimănui şi mai ales Venezuelei”, scrie în franceză Jorge Arreaza.

Susţinut de Statele Unite, o parte a comunităţii internaţionale şi populaţia venezueleană, juan Guaido se află în Europa pentru a cere ajutor.

”Singuri, nu vom reuşi”, a declarat el joi la WEF, la Davos, apreciind că luptă împotriva unui ”conglomerat internaţional criminal”.

”Avem nevoie de ajutorul vostru”, a declarat el, în contextul în care birourile sale din Venezuela au fost percheziţionate marţi.

Miercuri el a fost primit călduros la Bruxelles de către liderii Uniunii Europene (UE), care nu au anunţat însă măsuri concrete în vederea unei influenţări a procesului politic în Venezuela.

67 DE MORŢI ÎN MANIFESTAŢIILE DIN 2019

Şaizeci şi şapte de persoane au fost ucise în numeroasele manifestaţii care au avut loc în Venezuela anul trecut, dintre care 59 au fost ucise de către forţele de ordine şi grupări civile armate care susţin Guvernul Maduro, a anunţat vineri un ONG.

În raportul său anual, Observatorul Venezuelean al Conflictelor Sociale (OVCS) afirmă că dintre aceste 67 de decese şase au fost ”execuţii extrajudiciare” comise de către forţele speciale ale poliţiei la finalul unor manifestaţii.

ONG-ul atribuie 59 de morţi prin împuşcare polişiei, armatei şi ”colectivos” - grupuri de susţinători loiali ai preşedintelui socialist Ncolas Maduro pe care-i cataloghează drept ”paramilitari”.

Guvernul a ”răspuns” numeroaselor manifestaţii organizate în Venezuela în 2019 prin ”implementarea unei reprimări mortale ca politică de stat”, îşi exprimă indignarea în raport OVCS.

Majoritatea crimelor au avut loc în ianuarie şi februarie 2019, în momentul apelurilor liderului opoziţiei Juan Guaido la manifestaţii împotriva lui Nicolas Maduro, care au scos în stradă mii de persoane la Caracas şi în ţară.

De câteva luni, manifestaţiile la apelul opozantului nu se mai bucură de acelaşi succes.

ONG-ul a înregistrat de asemenea 16.739 de manifestaţii în întreaga ţară anul trecut, adică o medie de 46 pe zi, majoritatea cu un caracter social - în favoarea măririi salariilor, îmbunătiţirii serviciilor publice - la care au luat parte o mână de protestatari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.