Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord anumit un fost ofiţer al armatei la conducerea diplomaţiei Phenianului

Seldon.News
Coreea de Nord

Regimul nord-coreean a numit un fost ofiţer cu experienţă diplomatică limitată la conducerea Ministerului de Externe al Coreei de Nord, au confirmat vineri media oficiale, ceea ce ar reflecta un plus de fermitate pe care Phenianul ar intenţiona s-o impună în politica sa externă, comentează France Presse, potrivit Agerpres.

De mai mult timp experţi în probleme nord-coreene presupuneau că fostul ministru de externe Ri Yong Ho a fost înlocuit cu ex-ofiţerul armatei Ri Son Gwon, în cadrul unei remanieri majore legate de impasul în negocierile cu Washingtonul asupra programului nuclear. 

Contrar predecesorului său, a cărui carieră diplomatică dura de peste 30 de ani, Ri Son Gwon pare să nu aibă decât o experienţă diplomatică foarte limitată. 

Presa oficială nord-coreeană indică doar că el a participat în calitate de reprezentant al ţării sale la o reuniune a emisarilor străini. 

Printre membrii delegaţiei figurau "ministrul afacerilor externe al RPDC, Ri Son Gwon, şi mai mulţi responsabili din minister", relevă unul dintre organele de presă oficiale, utilizând iniţialele oficiale ale Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC).

Citește și: Preţurile petrolului au scăzut cu 2%; Răspândirea coronavirusului din China poate reduce cererea

Unii experţi estimează că această numire ar putea reflecta o înăsprire a poziţiei Coreei de Nord faţă de SUA, care era deja perceptibilă în decizia Phenianului anunţată la începutul lunii de a renunţat la moratoriul asupra testelor balistice şi nucleare. 

În 2018, peninsula cunoscuse o destindere remarcabilă, care permisese în special desfăşurarea unui summit istoric între liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi preşedintele american Donald Trump la Singapore. 

Dar discuţiile asupra programului nuclear au intrat în impas după eşecul ultimei întrevederi între cei doi lideri, în februarie 2019 la Hanoi. 

"Numirea unui fost ofiţer al armatei la şefia diplomaţiei ilustrează cea mai mare intransigenţă a Phenianului faţă de Washington", a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un transfug din Nord, în prezent cercetător la Seul. 

"Este un fapt rar ca ministrul de externe să provină din armată", a adăugat el. 

Coreea de Nord a refuzat orice reluare a dialogului cu Washingtonul dacă SUA nu-şi dau "acordul total" asupra tuturor punctelor ridicate de Phenian în cursul negocierilor precedente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.