Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord califică drept 'scelerate' sancţiunile ONU

coreea de nord

Coreea de Nord a calificat marţi drept 'scelerate' noile sancţiuni ale ONU, adoptate cu o zi înainte în unanimitate de Consiliul de Securitate la iniţiativa SUA, adresând în acelaşi timp un avertisment Washingtonului, informează AFP. 'Măsurile care vor veni din partea RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Coreei de Nord) le vor provoca SUA ce mai mare durere pe care au cunoscut-o în istoria lor', a declarat ambasadorul nord-coreean, Tae Song Han, în faţa Conferinţei pentru Dezarmare de la Geneva.

Cea de-a opta serie de măsuri vizând Coreea de Nord, aprobate luni şi de China şi de Rusia, cele mai apropiate susţinătoare ale Coreei de Nord, este menită să pedepsească Phenianul pentru testul său nuclear din 3 septembrie. Prin aceste sancţiuni, de fiecare dată tot mai severe, ONU speră să determine Phenianul să negocieze pe marginea programelor sale balistic şi nuclear. În opinia SUA, Marii Britanii, Franţei şi Italiei, rezoluţia adoptată luni este 'foarte solidă', 'echilibrată' şi îi permite ONU să-şi afirme 'unitatea' şi 'determinarea'. 'Nu căutăm război', a dat asigurări ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, care săptămâna trecută asigura că Phenianul 'doar asta caută'. Luni, ea a admis că Phenianul 'nu a trecut de punctul fără întoarcere', conform Agerpres.

Seulul a salutat adoptarea acestei noi rezoluţii a ONU, calificând-o drept un 'avertisment sever' pentru Phenian. La Tokyo, premierul Schinzo Abe a 'apreciat foarte mult' această rezoluţie 'rapidă' şi 'puternică'. Primul proiect al textului american era unul 'maximal' în privinţa a 'absolut tot', potrivit unui diplomat. El prevedea un embargo asupra petrolului, produselor petroliere şi gazului, retrimiterea în Coreea de Nord a expatriaţilor săi, îngheţarea bunurilor lui Kim Jong-Un, interdicţia de a importa textile nord-coreene şi inspecţii prin forţă ale navelor din larg suspectate că încalcă rezoluţiile ONU. Însă, pentru a se asigura de sprijinul Rusiei şi Chinei asupra votului, Washingtonul a fost nevoit să-şi reducă pretenţiile. În urma discuţiilor, îngheţarea bunurilor liderului nord-coreean, nedorită de Moscova, a fost retrasă din text.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.