Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord dezvăluie motivele 'împăcării' cu Seulul: 'Aceste prostii au mai puţin sens ca lătratul unui câine la lună'

www.click.ro
coreea de sud coreea de nord

Coreea de Nord a rupt tăcerea cu privire la destinderea diplomatică în curs cu Seulul şi Washingtonul, respingând ideea că sancţiunile au obligat-o la dialog şi afirmând că este locomotiva unei ”ofensive a păcii”, relatează AFP.

Aceste comentarii au fost publicate de agenţia oficială KCNA în momentul în care cele două Corei s-au angajat într-un proces remarcabil de apropiere, după doi ani de escaladare în urma unor teste nucleare şi balistice ale Phenianului.

În vederea pregătirii unui summit intercoreean prevăzut la sfârşitul lui aprilie, Seulul a propus miercuri întrevederi la nivel înalt joia viitoare cu Nordul, potrivit Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană.

Citește și: Percheziții DE AMPLOARE la sediul BMW: Acuzații GRAVE ale procurorilor la adresa gigantului german

Acest summit intercoreean ar urma să fie urmat de o întâlnire faţă în faţă între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Însă tăcerea păstrată de Nord cu privire la acest proces a provocat îngrijorări cu privire la intenţiile sale.

KCNA nu a evocat în mod direct summiturile, însă a relevat ”atmosfera dramatică de reconciliere” ce domneşte cu Sudul şi ”un semn de schimbare” cu Washingtonul.

Dar, a subliniat agenţia marţi seara, Phenianul a făcut gesturi de deschidere de pe o poziţie de forţă şi nu de slăbiciune, în pofida faptului că se confruntă cu presiuni internaţionale intense şi sancţiuni economice dureroase.

”Ofensiva în vederea unui dialog al păcii a Coreei de Nord mărturiseşte încrederea în sine, deoarece ea a obţinut tot ceea ce doreşte”, dă asigurări KCNA.

Agenţia dezminte totodată că sancţiunile sunt cauza destinderii.

”Aceste prostii” care constau în a vorbi de ”«rezultatul sancţiunilor şi presiunilor» răspândite de forţe ostile au mai puţin sens ca lătratul unui câine la lună”, adaugă agenţia, îndemnând părţile să dea dovadă de ”prudenţă”.

”Stricarea atmosferei spunând una ori alta înainte ca părţile vizate să aibă ocazia să studieze gândurile intime ale celeilalte părţi şi să se aşeze la masa negocierilor dovedeşte cu adevărat o îngustime de minte a ticăloşiei”, continuă agenţia, folosindu-şi limbajul colorat obişnuit.

Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă din Coreea de Sud au fost catalizatorul unei destinderi extrem de rapode între Nord şi Sud.

Donald Trump a provocat o surpriză acceptând un summit cu Kim Jong-un, care ar urma să aibă loc către sfârşitul lui mai.

Phenianul nu a confirmat, însă, dacă a propus o asemenea întâlnire istorică - propunerea a fost transmisă de Seul după trimiterea unei delegaţii în Nord.

După anunţarea acestui proces, ”Nordul supraveghează situaţia îndeaproape, inclusiv exerciţiile militare comune între Seul şi Washington, înainte să le facă publice poporului”, a declarat pentru AFP profesorul Kim Yong-hyun de la Universitatea Dongguk, potrivit News.ro.

Citește și: Cea mai MARE AFACERE din istorie: Donald Trump a bătut palma cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite pentru 400 de miliarde de dolari / VIDEO

Seulul şi Washingtonul au anunţat marţi reluarea, pe 1 aprilie, a acestor exerciţii anuale, care au fost amânate din cauza JO. Însă ele vor fi scurtate cu o lună, în contextul în care  provoacă întotdeauna furie Phenianului.

Phenianul are, de asemenea, nevoie timp să-şi pregătească populaţia cu privire la o răzgândire în privinţa Statelor Unite, afirmă profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea de studii nord-coreene.

”Nordul nu va confirma cele două summituri atât timp cât datele şi locurile nu vor fi stabilite. El are nevoie să-şi educe încet poporul, în celulele partidului, cu privire la un viraj politic de 180 de grade”.

Însă după ce Trump a spus da summitului, consultările diplomatice se multiplică.

Şeful diplomaţiei nord-coreene Ri Yong-ho s-a dus în weekend în Suedia, care reprezintă interesele americane la Phenian. Potrivit presei, a fost evocată eliberarea celor trei americani deţinuţi în Coreea de Nord.

Choe Kang-il, adjunctul directorului general al Departamentului America de Nord în cadrul Ministerului nord-coreean de Externe, se află în Finlanda la discuţii cu fosta ambasadoare americană la Seul Kathleen Stephens.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a apreciat miercuri că un summit în trei - cele două Corei şi Statele Unite - ar fi o posibilitate, în funcţie de rezultatul unor eventuale reuniuni în doi.

”Este necesar să rezolvăm în întregime problemele dezarmării nucleare a peninsulei coreene şi stabilirii păcii”, a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.