Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord și SUA, tot mai aproape de RĂZBOI! A început mobilizarea marilor puteri

sua coreea de nord

Prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, a declarat vineri, în plină escaladare a ameninţărilor reciproce între Washington şi Phenian, că ţara sa va sprijini Statele Unite în eventualitatea unui atac al Coreei de Nord, transmite EFE, conform agerpres.ro. De asemenea, după ieșirea lui Donald Trump, care a promis ”foc” celor din Coreea de Nord, Franța s-a plasat alături de SUA, în timp ce China a sărit în apărarea celor din Coreea de Nord solicitând încetarea acestor provocări.

"Dacă SUA sunt atacate de Coreea de Nord, atunci vom invoca Tratatul ANZUS. Australia va veni în ajutorul SUA în acelaşi fel în care acestea ne-ar ajuta dacă am fi atacaţi", a spus Turnbull, la postul de radio 3AW. 

În privinţa efectuării unui atac, sprijinul australian "va depinde de circumstanţele şi consultările cu aliaţii noştri", a precizat Turnbull, care a discutat telefonic cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, pe care l-a asigurat de o susţinere "solidă ca o stâncă".

Dezvăluiri care zgâlțâie din temelii ministerul condus de Carmen Dan: Escapade amoroase cu elicoptere MAI


Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite au semnat, în 1951, Tratatul de Alianţă ANZUS de cooperare în materie de apărare, care a fost invocat ultima dată de guvernul de la Canberra după atentatele din 11 septembrie 2001 comise de Al Qaida în SUA. 

Regimul de la Phenian a precizat în această săptămână că pregăteşte un plan pentru lansarea unor rachete în apropierea insulei Guam, insulă din Pacific care găzduieşte o bază strategică navală americană. 

Donald Trump a spus că SUA sunt pregătite să răspundă Coreei de Nord cu "foc şi furie" iar joi a subliniat că reacţia la o agresiune contra insulei Guam va fi de o magnitudine nemaiîntâlnită. 

Preşedintele american a anunţat o creştere a cheltuielilor pentru sisteme antirachetă în urma tensiunilor cu Phenianul, care, conform serviciilor de informaţii ale SUA, ar putea deţine deja o ogivă nucleară miniaturizată ce poate fi montată pe o rachetă intercontinentală.

Marian Godină, UMILIT de fata unui primar: Bomba sexy care i-a luat faţa poliţistului vedetă / FOTO


Turnbull a declarat că Apărarea australiană nu consideră necesară desfăşurarea unui sistem antirachetă, precum THAAD, din cauza întinderii teritoriului ţării, între alte motive. 

"Acesta este proiectat pentru a proteja o arie relativ mică împotriva rachetelor cu rază scurtă şi medie. A fost desfăşurat în Israel, în Coreea de Sud. Dar nu sunt concepute pentru protecţie faţă de rachetele balistice intercontinentale cu rază lungă de acţiune, ce tocmai au fost testate de Coreea de Nord", a mai precizat oficialul australian. 

Conform AFP, tratatul de securitate ANZUS a fost semnat în 1951 de Washington, Wellington şi Canberra. În 1986, Statele Unite au suspendat acest pact în ce priveşte Noua Zeelandă, dar el rămâne în vigoare legat de Australia. 

"Prin urmare, trebuie să fie foarte clar. Dacă va exista un atac nord-coreean contra SUA, tratatul ANZUS va fi invocat iar Australia va veni în ajutorul Statelor Unite", a arătat premierul australian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.