Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord rupe relațiile cu Malaezia după extrădarea în SUA a unui nord-coreea acuzat de FBI de spălare de bani

Freepik.com
steag Malaezia

Phenianul a anunţat vineri întreruperea relaţiilor diplomatice cu Malaezia, după extrădarea de către această ţară a unui nord-coreean în Statele Unite, potrivit unui comunicat al Ministerului nord-coreean de Externe difuzat de agenţia oficială, KCNA, recepţionat la Seul, notează AFP preluat de agerpres.

La 17 martie, autorităţile malaeziene "au comis o crimă de neiertat, livrând cu forţa a unui cetăţean nevinovat (nord-coreean) către Statele Unite", potrivit KCNA.

În consecinţă, ministerul nord-coreean "anunţă prin prezenta întreruperea totală a relaţiile sale diplomatice cu Malaezia" din cauza acestui "act ostil" comis împotriva Phenianului "cu servilitate în faţa presiunilor americane".

Mun Chol Myong, cetăţeanul nord-coreean vizat de extrădare, era "angajat în activităţi legitime de comerţ exterior la Singapore", potrivit agenţiei. "A pretinde că este implicat în spălare ilegală de bani" este o "invenţie", a adăugat sursa.

La 3 martie, acest nord-coreean şi-a văzut ultimul recurs respins de cea mai înaltă instanţă din Malaezia împotriva extrădării în Statele Unite, unde se va confrunta cu acuzaţii de spălare de bani.

Mun Chol Myong, care trăia în această ţară din sud-estul Asiei de zece ani împreună cu familia sa, a fost arestat în 2019 în urma unei cereri de extrădare din partea Washingtonului.

În faţa instanţei, el a respins acuzaţiile FBI (poliţia federală americană) potrivit cărora conducea un grup infracţional responsabil de exporturile în Coreea de Nord, încălcând sancţiunile internaţionale, care, de asemenea, ar fi spălat fonduri prin intermediul unor firme ecran.

El este acuzat de patru capete de acuzare pentru spălare de bani şi două pentru conspiraţie cu scopul de a spăla bani în cadrul activităţii sale la Singapore, potrivit avocaţilor săi.

Autorităţile nu au precizat ce bunuri a putut exporta ilegal în Coreea de Nord. Alte cazuri din trecut au relevat exporturi de alcool, ceasuri şi alte produse de lux.

Naţiunile Unite, SUA şi alte ţări au impus sancţiuni care interzic exportul anumitor produse în Coreea de Nord, ca răspuns la continuarea programelor sale nucleare şi balistice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.