Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord testează un motor de înaltă propulsie pentru a dezvolta o nouă armă

reuters.com
coreea de nord

Coreea de Nord a testat un "motor de înaltă propulsie, pe combustibil solid", a anunţat, vineri, presa de stat, în condiţiile în care statul încearcă să dezvolte o nouă armă strategică şi să îşi accelereze programul nuclear şi cel balistic, anunță Rador.

Testul, supravegheat de liderul Kim Jong Un, a fost efectuat joi, la Baza de lansare pentru sateliţi Sohae, din Coreea de Nord, potrivt agenţiei oficiale de presă KCNA. Testul a demonstrat fiabilitatea şi stabilitatea motorului, oferind "o garanţie pentru dezvoltarea unui nou tip de sistem de armă strategică", a adăugat KCNA.

Coreea de Nord lucrează la producerea mai multor rachete pe combustibil solid, care sunt mai stabile şi pot fi lansate aproape fără avertisment sau timp de pregătire. După ce a urmărit testul, Kim a afirmat că "se aşteaptă ca un alt tip nou de armă strategică să poată fi construit în cel mai scurt timp", potrivit KCNA.

Fotografiile publicate de presa de stat au arătat că liderul nord-coreean Kim participă la test, despre care KCNA a spus că oferă o „garanţie pentru dezvoltarea unui alt sistem de arme strategice de tip nou”.

Acesta ar putea fi un nou ICBM, au spus experţii.

„Aceasta, prietenii mei, este prima etapă a unui ICBM cu propulsor solid”, a declarat Jeffrey Lewis, directorul Programului de neproliferare din Asia de Est la Centrul pentru Studii de Neproliferare, într-o postare pe Twitter.

Experţii au spus că evoluţia ar putea fi semnificativă dacă noul motor de rachetă ar putea fi integrat cu succes cu racheta balistică intercontinentală.

„Dacă testul la sol al motoarelor cu combustibil solid al Coreei de Nord de la Sohae este aproape la fel de reuşit pe cât pretind ei, acesta este un pas semnificativ pentru dezvoltarea rachetelor cu capacitate nucleară”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha în Seul.

Rachetele cu combustibil solid sunt mai stabile decât cele cu combustibil lichid pe care Coreea de Nord le-a testat anterior la lansările ICBM. Aceasta înseamnă că un ICBM alimentat cu combustibil solid ar putea fi mutat mai uşor şi lansat mai repede decât unul alimentat cu combustibil lichid.

Din cauza acelor factori, timpul ca orice adversar să reacţioneze la un ICBM nord-coreean ar fi redus.

„Odată desfăşurată, tehnologia ar face forţele nucleare ale Coreei de Nord mai versatile, mai capabile să supravieţuiască şi mai periculoase”, a precizat Easley , anunță news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.